Do-it-yourself varen: vier vrienden bouwen in 3,5 jaar zelf een zeilboot

Vier Nijmeegse vrienden gaven een heel nieuwe betekenis aan Nederlands vakmanschap: zij maakten met zijn vieren in de totale tijd van 3,5 jaar een eigen zeilboot die zich ook nog eens prima door het water beweegt. Misschien goede inspiratie voor een DIY-project de komende jaren?

zeilboot

Op zaterdag 24 juni werd ze succesvol te water gelaten; de Flokie*, gebouwd door vier vrienden uit Nijmegen, werd met een heuse openingsceremonie in de Spiegelwaal in het water verwelkomt. Het gehele project heeft maar liefst 3,5 jaar geduurd en dan is het altijd spannend om te zien of de boot daadwerkelijk blijft drijven. Maar Flokie bleek inderdaad van de welbekende uitmuntende Nederlandse kwaliteit en twee van de vier vrienden gingen voor een ererondje in de Nijmeegse geul.

Vier vrienden, één boot

Ronald Suyker, Peter Perenboom, Jack Rombout en Robert-Jan Honing uit Nijmegen begonnen op initiatief van de heer Suyker met de bouw van de Flokie. Ronald Suyker vertelt het AD: "Een paar jaar geleden ben ik gestopt met werken en toen heb ik een cursus gevolgd in Den Helder voor boten bouwen, dat is een grote droom van mij. En toen hebben we dus in negen dagen met acht man zo'n bootje gebouwd. Niet precies zoals 'ie hier staat, maar wel de romp hebben we afgekregen, en ik wilde heel graag nog een keer het hele project opnieuw doen." En dat hebben de vier liefhebbers van zeilen samen gedaan. Ze zijn er in totaal bijna vier jaar mee bezig geweest maar het resultaat mag er zijn: Flokie is succesvol te water gelaten. De video van de tewaterlating kunt u hier bekijken.

Het uiteindelijke doel is het verkopen van de Flokie om aan een nieuw project te starten: een Friese tjotter. Mooie ambities, heren!

*Niet afgebeeld

Yacht Life
  • AD
  • Adobe Stock