Pro-Russische hackers vallen Nederlandse havens aan: websites lagen plat

Afgelopen week zijn verschillende Nederlandse havens digitaal aangevallen door een pro-Russische groep hackers. Door de aanval waren websites van de havens voor langere tijd onbereikbaar.

havens

Afgelopen week lagen de websites van verschillende Nederlandse havens plat: door een cyberaanval van een pro-Russische groep met de naam 'NoName057(16)' waren de websites van de haven van Rotterdam, Amsterdam en Den Helder onbereikbaar. Ook de Groningse Zeehaven had te lijden onder de aanvallen: "We hadden afgelopen zaterdag een grote open dag, dus dat kwam niet echt gelegen", vertelt een woordvoerder aan RTL Nieuws.

'Hacktivisten'

Amerikaanse onderzoeker Tom Hegel van cyberveiligheidsbedrijf SentinelOne volgt de groep al een tijdje en vertelt RTL Z over de aanvallen: "Als iemand iets doet dat Rusland tegenwerkt, dan zijn ze een doelwit." De huidige aanvallen zouden in reactie zijn op de overweging van Nederland om Zwitserse tanks aan te schaffen voor Oekraïne. Na de invasie van Rusland begon de groep met het uitvoeren van DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service). Een dergelijke aanval stuurt zoveel verkeer naar een website waardoor de website overbelast en dus onbruikbaar wordt. Hegel vertelt: "Ze gebruiken amateuristische tools, maar zijn wel effectief. Het werkt goed genoeg om hun doel te bereiken: websites offline halen en vooral aandacht krijgen. En vervolgens opscheppen over die successen in hun Telegram-kanalen."

Alleen de website

Voor de Nederlandse havens is de schade beperkt gebleven tot de website. Een woordvoerder van de haven van Rotterdam vertelt RTL Nieuws: "Voor ons is een website belangrijk omdat we het publiek kunnen informeren, maar we zijn niet afhankelijk van de website." Andere systemen verantwoordelijk voor de scheepvaart zijn buiten gevaar gebleven.

Nieuws
  • RTL Nieuws
  • Adobe Stock