Hoe kiest u het juiste soort jacht voor een charterreis deze zomer?

Wanneer u altijd al een charterreis heeft willen ondernemen kan het aanbod aan mogelijkheden soms overweldigend zijn. Daarom maakten wij voor u een simpel overzicht die de keuze misschien iets gemakkelijker kan maken.

charterjacht

Gefeliciteerd! U heeft eindelijk de keuze gemaakt om een charterreis te ondernemen en bent druk in de weer met de voorbereidingen. Maar dan komt u erachter dat de mogelijkheden behoorlijk eindeloos lijken en raakt u ontmoedigd. Want wat voor jacht zou nu eigenlijk het beste jacht zijn voor de reis die u voor ogen heeft? Gelukkig kennen wij deze luxeproblemen bij Nautique maar al te goed en hebben we besloten om speciaal voor u een artikel te schrijven dat uw reis een klein stukje makkelijker maakt: een kleine gids voor het kiezen van het juiste soort jacht voor uw charterreis.

Zoveel soorten, maten en prijzen

Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor het boeken van een chartervakantie. En dat betekent dat het bos behoorlijk groot is maar de bomen soms nergens te bekennen. Een simpel stappenplan kan u dan al behoorlijk ver op weg helpen. Dus we beginnen met het vast stellen van uw budget. Wat heeft u te besteden? Wanneer u kiest voor een maximum en minimum bedrag voor uw vakantie, dan kunt u het budget naast het aanbod leggen en vallen er geheid al een aantal opties af. Vervolgens is de bestemming belangrijk: waar wilt u heen? Niet elke bestemming heeft een even groot aanbod aan beschikbare jachten. Dit verkleint uw opties ook aanzienlijk. Als laatste is het belangrijk om vast te leggen wat u wilt doen onderweg: wat wilt u zien? Welke activiteiten wilt u ondernemen en in welke plaatsen wilt u zeker weten aangelegd hebben? Wanneer u deze factoren vastgelegd heeft, wordt het tijd om een keuze te maken. Maar welk soort jacht is nu geschikt voor uw droomvakantie?

Catamarans

Een catamaran is een jacht met twee rompen die door middel van het brugdek met elkaar verbonden zijn. Hierdoor ontstaat een stabiel platform waar de hoofdsalon en cockpit zich op bevinden. De catamaran heeft de laatste 20 jaar gewonnen aan populariteit en dat is ook niet vreemd. Het jacht is namelijk perfect voor gezinsleden met een aanleg voor zeeziekte daarnaast zorgt de dubbele romp voor extra veel ruimte aan boord. Hutten bevinden zich vaak aan beide uiteinden van de romp waardoor maximale privacy gegarandeerd kan worden en door de ondiepe ligging kan het vaartuig dicht bij de wal aangelegd worden. Dit is vooral voordelig wanneer men een bestemming als de Bahama's kiest.

Motorjachten

Wanneer u vooral snel van A naar B wilt reizen is een motorjacht het charterjacht voor u. Ook heeft een motorjacht meer ruimte voor voorzieningen aan boord zoals jetski's. Het enige nadeel van de motorjacht is dat hij behoorlijk wat brandstof verbruikt en dit betekent dus ook een hoger prijskaartje voor uw charterreis. Vraag dan ook altijd om een indicatie van de brandstofkosten voor u een reis boekt; u wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bent u toe aan een echte luxe vakantie? Dan kunt u zoeken naar een charterreis in een mega of luxe motorjacht. Deze zijn voorzien van bemanning en hebben vaak jacuzzi's, fitnesscentra en glijbanen aan boord.

Zeiljacht

Vroeger was de monohull dé optie voor elke chartervakantie. Jammer genoeg zijn er tegenwoordig veel minder zeiljachten beschikbaar voor dergelijke reizen maar de opties die er wel zijn bieden dan ook direct een onvergetelijke vakantie. Vooral voor waterliefhebbers die de sensatie van het zeilen mee willen maken is een zeiljacht de ultieme optie. Daarnaast zijn monohulls vaak ook goedkoper dan de catamaran. Gulets zijn populair wanneer het gaat om een charter in het oostelijke Middellandse Zeegebied, vooral in Turkije. Een Gulet is een traditioneel houten jacht met een ruim interieur en een krachtige motor. Vooral voor grote groepen is de Gulet een perfecte optie.

Een charterreis staat in ieder geval garant voor een geweldige vakantie en met deze korte gids maakt u in ieder geval de juiste keuze voor de reis die u zoekt.

Travel
  • Ritzy Charters
  • Unsplash, Bluefin Led / Patrick Lalonde / Alin Meceanu / Marcin Ciszewski