Een van de meest luxueuze cruiseschepen van Meyer Werft wordt afgebouwd in de Eemshaven

Tot begin augustus is de Eemshaven de thuishaven van Silver Nova, een van de meest luxueuze schepen ooit gebouwd door Meyer Werft. In de Groningse haven wordt het cruiseschip vaarklaar gemaakt voor de eerste testen op de Noordzee.

Silver Nova

De Eemshaven in Groningen verwelkomt vaker grote en luxe cruiseschepen, maar de komst van de Silver Nova op maandagavond is toch wel een vermeldenswaardige gebeurtenis. Het is voor het eerst in jaren dat Duitse scheepsbouwer Meyer Werft een cruiseschip af laat bouwen in de noordelijke haven en de Silver Nova is een cruiseschip om 'u' tegen te zeggen. Ze wordt omschreven als een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste schepen ooit gebouwd door Meyer Werft. En wij nemen u dan ook graag mee aan boord van dit indrukwekkende vaartuig.

Het milieuvriendelijke cruiseschip

De reden dat de Silver Nova wordt bestempeld als 'innovatief' is voornamelijk door het nieuwe stroomsysteem dat geïnstalleerd is op het cruiseschip. Volgens Meyer Werft zorgt dit systeem ervoor dat het schip milieuvriendelijker is dan andere cruiseschepen. Daarnaast wordt het schip aangedreven door aardgas en beschikt het over een brandstofcelsysteem én een batterijensysteem. Door de hybride krachtbronnen is de CO2-uitstoot flink naar beneden gebracht, wat zorgt voor een grote vooruitgang op het gebied van milieuvriendelijkheid.

De vernieuwende systemen zijn al eens uitgebreid getest aan land, maar het daadwerkelijke testen op de Noordzee is een moment waar betrokkenen vooral naar uitkijken. En niet alleen betrokkenen; de hele cruisesector kijkt naar de bouw van de Silver Nova. Duurzaamheid is een kenmerk waar velen in de sector naar streven en de Silver Nova kan wel eens een grote bron van inspiratie vormen voor haar opvolgers.

Niet alleen duurzaam

Dat een schip met een hoge duurzaamheid niet in hoeft te leveren op het gebied van luxe bewijst de Silver Nova met bovenstaande beelden van het interieur en de voorzieningen aan boord. Er passen 728 gasten aan boord van het schip en daarnaast zal er nog ruimte zijn voor 566 bemanningsleden. De suites hebben allemaal een spectaculair uitzicht op zee en alles bij elkaar is de Silver Nova net een sterrenhotel op het water. Peter Hackmann, woordvoerder van Meyer Werft, vertelt Dagblad van het Noorden: "Als er zessterrenhotels bestaan, kun je dit schip daar ook onder scharen."

De overdracht van de Silver Nova staat gepland voor augustus 2023 waarvoor zij zal vertrekken uit Groningen om aan te leggen in de Italiaanse plaats Fusina. Daar zal het schip overgedragen worden en kan ze beginnen aan haar eerste reis.

Nieuws
  • Dagblad van het Noorden
  • YouTube still