Het prijskaartje van de Formule 1: dit is wat het kost om aan te meren in de haven van Monaco

Afgelopen weekend was het weer zover: de Monaco GP vond plaats en de haven van het land lag dan ook vol met beroemde superjachten. Wij waren bij Nautique dan wel eens benieuwd wat het kost om je vaartuig tijdens een dergelijk event aan te meren.

monaco

Elk jaar is het voor de F1-liefhebber genieten geblazen; deze tijd van het jaar vindt de Grand Prix van Monaco plaats en dat betekent dat Nederlands trots Max Verstappen en consorten afreizen naar het kleine land om een aantal snelle rondjes over het parcours te rijden. Een opwindende tijd voor fans van de Formule 1. Maar het event is ook zeker interessant voor de jachtliefhebber die geen kaas heeft gegeten van al die snelle auto's. De haven van Monaco ligt tijdens de GP namelijk elk jaar vol met de grootste superjachten. En wat blijkt? Het kost behoorlijk wat om een vaartuig daar voor een dagje te mogen parkeren.

Geld rolt in Monaco

Natuurlijk is het bezitten van een luxe jacht al een flinke investering op zich, om nog maar te zwijgen over de kosten van onderhoud, personeel én dus kennelijk de kosten van het aanmeren in populaire jachthavens. Wanneer u zich bedenkt dat het niet mogelijk is om in de haven van Monaco een aanlegplaats voor korte tijd te huren, dan kunnen die kosten dus ook behoorlijk oplopen. Volgens Manners moet een jachteigenaar zijn jacht in ieder geval voor een week in de haven aanleggen. Daarnaast zorgt de lengte van het jacht voor een hogere prijs en is de ligging ook bepalend voor het uiteindelijke prijskaartje.

Prijsplaatje

Voor een bescheiden bootje (lees: minder dan 19,5 meter) op de 'derde rang' betaalt men volgens de website van Ports de Monaco €4.346,00. En dat is exclusief btw. Wilt u met datzelfde bootje op de eerste rang liggen dan zult u uiteindelijk, mét btw, €12.336,00 betalen. Voor een superjacht van meer dan 124,50 meter op de eerste rang mag u €121.393,00 neerleggen. Een superjacht van dit formaat kan niet op de derde rang aangelegd worden, alleen de 'kleine' jachten (tot 39,49 meter) mogen voor een goedkopere prijs in de haven aanmeren.

Hoewel het bijwonen van de Monaco GP een hele ervaring op zich is, blijven wij toch liever thuis, waar het aanleggen van ons vaartuig heel wat goedkoper is. En met een televisie aan boord kunt u sfeer proeven zonder daar de hoofdprijs voor te betalen.

Yacht Life
  • Manners, Ports de Monaco
  • Unsplash, Leonardo Caetano