In beeld: SEA EAGLE II

Royal Huisman presenteert SEA EAGLE II, het grootste aluminium zeiljacht ter wereld.

SEA EAGLE II

Nederlandse jachtwerf Royal Huisman presenteert nieuwe beelden van hun moderne flybridge-schoener, SEA EAGLE II. Het zeiljacht staat met 81 m (266 ft) in de top 10 van grootste zeiljachten ter wereld. Het superjacht werd in 2020 al opgeleverd en destijds overschaduwd door pandemienieuws. Inmiddels heeft SEA EAGLE II er al een wereldverkenning en 45.000 zeemijl opzitten en is het hoog tijd deze indrukwekkende schoener in de schijnwerpers te zetten.

SEA EAGLE II is momenteel 's werelds grootste aluminium zeiljacht. Project 410, de sloep van 85 m (280 ft), die op dit moment bij Royal Huisman wordt gebouwd, zal deze titel bij oplevering overnemen. Bijna 60 jaar ervaring in de aluminium jachtbouw heeft de scheepswerf een niveau van expertise opgeleverd in het bouwen van rompen van dit materiaal waar maar weinig scheepswerven aan kunnen tippen.

SEA EAGLE II, met haar lange waterlijn en krachtige Panamax-tuigage, is ontworpen door Dykstra Naval Architects en Mark Whiteley Design. Tijdens haar zeilproeven behaalde ze gemakkelijk 21,5 knopen bij slechts een matig briesje. Haar zeiloppervlak is enorm, toch kunnen alle drie de grootzeilen gemakkelijk in één keer worden gehesen in een tijd die normaal zou zijn voor een sloep van de helft van deze grootte. Een uitzonderlijke samenwerking van een topteam van Dykstra, Rondal, Carbo-Link en Doyle Sails maakte dit alles mogelijk.

De opdracht voor SEA EAGLE II was om een uiterst comfortabel en ruim jacht te creëren met goede zeewaardigheid en uitzonderlijke voorzieningen voor zowel gasten als bemanning. Het moest een echt zeiljacht worden: praktisch, krachtig, veilig en gemakkelijk te besturen. Ten slotte moest ze functioneel zijn en eenvoud en betrouwbaarheid werden boven onnodige franje gesteld.

En dat is precies het jacht dat Royal Huisman zo succesvol heeft afgeleverd – met een flinke dosis trots. SEA EAGLE II is bijna twee keer zo lang en vijf keer zo groot als haar voorganger – het grootste project dat tot nu toe door de scheepswerf is uitgevoerd.

Het bouwen van supergrote zeiljachten als deze hoeft niet langer alleen een droom te zijn, legt Jan Timmerman, CEO van Royal Huisman, uit: "Voortdurende innovatie en opgebouwde expertise zijn samengekomen door ons zeer bekwame en toegewijde team met Athena, SEA EAGLE II en, momenteel in aanbouw, 's werelds grootste sloep, de 85 m / 280 ft New World Sloop, ook bekend als Project 410 als resultaat. Andere adembenemende concepten, APEX 850 en WING100, krijgen ook wereldwijd veel belangstelling. Elk exemplaar wacht gewoon op een visionair persoon die de kans wil krijgen om een revolutionair, echt zeiljacht werkelijkheid te laten worden."

Zeiljachten
  • Tim McKenna