Miami Nice: 'Je waant je in een filmdecor'

Van voorlaatste rustplaats voor bejaarden tot Amerika's hipste strandbestemming.

Miami Nice

Met meer dan vijftien marina’s is Miami een van de drukstbezochte gebieden voor de pleziervaart. Daarnaast loopt het aantal cruiseschepen dat de haven dagelijks aandoet in de tientallen, waarmee Miami de ‘Cruise Capital of the World’ is. De meeste toeristen komen voor een bezoek aan een van de vele spierwitte zandstranden.

Het meest hippe deel van Miami is South Beach, waar je bijkans struikelt over de ‘rich & famous’, wiens leven bestaat uit zonnebaden, shoppen en stappen. De Ocean Drive, dé hotspot, is de belangrijkste straat van ’s werelds mooiste Art Deco wijk. Tussen de schitterende jaren '30 gebouwen en neonreclame waan je je in een filmdecor, inclusief bijpassende modellen. In de jaren ’60 was deze wijk in verval geraakt en werd die voornamelijk bezocht door bejaarden die er aan het strand de winter doorbrachten. Toen het gebied aan het eind van de jaren '80 werd herontdekt door onder andere de televisieserie Miami Vice, werden de meeste gebouwen van een nieuwe verflaag voorzien, waardoor alles er weer uitzag zoals het oorspronkelijk was.

Je waant je in een filmdecor

Zelfs de strandwachtershuisjes, waar de ‘lifeguards’ vanuit opereren zijn in deze stijl gebouwd. In de slipstream hadden sterren als Madonna, Ganni Versace, Elton John, en Cindy Crawford er een huis en konden er redelijk incognito van de zon genieten. Inmiddels zijn veel panden nu ook van binnen volledig gerestaureerd en veranderd in hippe hotels, bars en restaurants en trendy winkels. Enkele fraaie art-deco ontwerpen zijn het Park Central Hotel en het Colony Hotel aan Ocean Drive en het Hoffman’s Cafetaria Building (nu Jerry’s Famous Deli) en het befaamde Marlin Hotel aan Collins Ave. Na de Tweede Wereldoorlog vierde de uitbundige architectuur van Morris Lapidus hoogtij. Zijn credo ‘Less is nothing’ is vooral terug te zien in het Fontainebleau Hotel en het Eden Roc Hotel aan Collins Avenue.

In tegenstelling tot de meeste andere Amerikaanse steden is de sfeer er overdag er bijzonder ontspannen. Joggen, rollerskaten, skaten, skeeleren over de sideboards of langs het strand zijn de meest populaire actieve bezigheden van zowel de lokale bevolking als de toeristen om de hard nodige conditie op peil te houden. Niks is belangrijker in Miami dan je uiterlijk. Wie er een job zoekt in de hotelwereld wordt vooral op het uiterlijk beoordeeld! Daardoor merk je helaas ook de service die hier in South Beach aanmerkelijk lager is dan in andere Amerikaanse badplaatsen. Gelukkig is er in deze bruisende stad ook een perfecte manier om aan je innerlijk te werken: yoga! Want yoga is ‘the newest hippest thing to do’. En zelfs dat kan hier op het strand! Reserveer bijvoorbeeld je lessen bij ultra hip Nikki Beach Club. In sommige hotels kun je ‘s avonds zelfs deelnemen aan ‘moonlight yoga’ op het dakterras.

Wie tijdens de wederopbouw van de stad gezegd zou hebben dat Miami een van de kunst- en designcentra van Amerika zou worden, zou met ongeloof zijn aangekeken.

Maar met name door de komst van Art Basel Miami en Design Miami, die sindsdien jaarlijks in december plaatsvinden, staat Miami wat hedendaagse kunst en design betreft op de wereldkaart. Sterren uit de muziek-, filmen modewereld (Donna Karan, Lenny Kravitz, Donatella Versace, verzamelen zich met de sterren uit de kunstwereld (Damien Hirst, Matthew Barney, Rem Koolhaas, Philip Starck) als mede met duizenden kunstverzamelaars uit de hele wereld. Ook voor de kunstwereld van Miami hebben de beurzen gevolgen gehad.

Miami-roze is een heel speciaal soort roze

Terwijl voorheen de galeries en designshops die Miami rijk was in de zuidelijke Coral Gables waren gevestigd, zijn de meeste nu naar het Design District en Wynwood verhuisd. Deze wijken bevinden zich aan de andere kant van South Beach op het vasteland en zijn via een dam waarover de snelweg 195 leidt, makkelijk te bereiken. Terwijl deze aan het begin van deze eeuw nog tot de gevaarlijkste wijken van de stad behoorden, zijn het nu overdag veilige plekken om van kunst en design te genieten. Ten noorden van de 195 liggen in het Design District de talrijke winkels waar hoofdzakelijk meubels en andere interieurartikelen worden verkocht afgewisseld door een enkele galerie, terwijl Wynwood, ten zuiden van de snelweg, de nieuwste kunstwijk van Miami is geworden.

Zodra de avond valt komt er een heel andere kant van Miami tevoorschijn. De tijd is aangebroken om de resultaten van een dag lichaamsverzorging aan de buitenwereld te laten zien. Ocean Drive en Collins Avenue vullen zich met hoofdzakelijk cabrio’s, waar de bestuurders zichzelf en hun medepassagiers hun bruingebrande lichamen aan iedere voorbijganger laten zien. Het gaat allemaal zo natuurlijk, zo normaal, dat je als vanzelf geneigd bent om eraan mee te doen. Op zich heel makkelijk: huur een cabrio.

Miami is dé stad van de 'condo'. Uiteraard met eigen steiger.

De sterren doen het iets minder opvallend: ze laten zich in geblindeerde limo’s naar oh zo moeilijk toegankelijke restaurants, lounges en clubs rijden en laten er zich aan de happy few zien. Sterren als Paris Hilton, Lindsey Lohan en Vin Diesel worden er zelfs voor betaald zich om op party’s ‘acte de presence’ te geven. Rivaliserende collega’s worden die avond de toegang vriendelijk doch dwingend ontzegd. De relaxte sfeer van overdag is er later op de avond eentje van stress. Dit is een van de keerzijdes van het uitgaan in Miami, het toegangsbeleid is zo willekeurig dat je ook als ster niet verzekerd bent van een entree tot een van de uitgaanspaleizen, zoals LIV, E11even en Club Space. Ben je als gewone sterveling te dik of gezet, dan kun je het helemaal vergeten. Een paar kerels samen lukt ook nauwelijks, tenzij je allen volgens de laatste mode bent gekleed. Vergezeld van mooie vrouwen vergroot de kans aanzienlijk. De belangrijkste troef als toerist is je conciërge, als je althans in een van de hippe hotels verblijft. Laat hem of haar je naam op de gastenlijst zetten. Of een tafel reserveren in een van de plekken die later op de avond in een club veranderen. En uitzonderingen op dit toegangsbeleid, dat zelfs in de rest van Amerika berucht is, zijn er niet. Er is geen club waar je verzekerd bent van toegang. Maar ja, hedonisme en kunst zijn slechts voor een enkeling weggelegd. ‘Welcome to South Beach!’

Travel
  • Greater Miami Convention & Visitors Bureau