Waar dit vroeger alleen mogelijk was voor bedrijven, kun je tegenwoordig als particulier ook een auto leasen. Je rijdt dan een splinternieuwe auto tegen een maandelijks bedrag. Maar wat is nu eigenlijk voordeliger, een auto kopen of een auto leasen? Lees snel verder en we vertellen het je.
Zelf een auto kopen
Het grootste probleem met tweedehands auto’s is dat je tegen hoge onvoorziene kosten kunt aanlopen. De kans dat er een onderdeel kapot gaat bij een tweedehands auto met flink wat kilometers op de teller is een stuk groter dan bij een nieuwe auto. Koop je een splinternieuwe auto dan ben je vaak een groot bedrag in een keer kwijt. Niet iedereen heeft dat zomaar beschikbaar. Je kunt ook een nieuwe auto kopen met geleend geld. In dat geval betaal je naast de maandelijkse aflossing ook rente over het geleende bedrag.
Voor-en nadelen van een auto kopen
Het grootste nadeel van zelf een auto kopen is dat je volledig verantwoordelijk bent voor de kosten van het onderhoud en de kosten voor reparatie als er een onderdeel kapot gaat. Bij een tweedehands auto kunnen die kosten hoog oplopen. Daarnaast betaal je de kosten voor verzekering en wegenbelasting apart.
Je moet in een keer een grote uitgave doen. Dat betekent dat je flink moet sparen of een lening moet afsluiten. Aan de andere kant is het wel zo dat als je zelf een auto koopt de auto ook echt van jou is. De verzekering betaal je zelf, daardoor bouw je schadevrije jaren op. In het geval van private lease is dit niet altijd het geval. Met een eigen auto zit je ook niet aan een contract met maandelijkse kosten vast, dat kan een voordeel zijn.
Voordelen van private lease
Bij private lease is een vorm van verhuur. Tegen een vast maandelijks tarief rijd je een splinternieuwe auto. In het maandelijkse bedrag zitten de kosten voor de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud. Het grote voordeel is dat je deze kosten dus niet zelf hoeft te betalen en dat al het onderhoud voor je wordt geregeld.
Je hoeft dus echt alleen maar te tanken en je hebt geen omkijken naar andere kosten die bij het autorijden komen kijken. Rijd je per ongeluk schade, dan wordt de auto bij je opgehaald en gerepareerd. In de tussentijd krijg je een vervangende auto.
Nadelen van private lease
Private lease kent een hoop voordelen maar er zijn ook een aantal nadelen. Er gelden namelijk ook een aantal beperkingen die je niet hebt wanneer je een eigen auto koopt. Zo is er een maximaal aantal kilometers wat je per jaar met de auto mag rijden. Daarnaast mag je niet zomaar iets aan de auto aanpassen. Laat je een set mooie lichtmetalen velgen op je auto plaatsen dan kan dat voor problemen zorgen.
Een ander nadeel dat niet te onderschatten is, is dat je voor de afgesproken looptijd ook echt aan het leasecontract vastzit. Je kunt het dus niet zomaar opzeggen. Dat betekent ook dat als je zonder werk komt te zitten, niet zomaar je auto kunt verkopen om meer financiële ruimte te hebben. In plaats daarvan zit je iedere maand aan een bepaald bedrag vast dat je moet betalen, ongeacht je financiële situatie.
Zelf de prijs bepalen bij private lease
Private lease is een fijn alternatief wanneer je niet genoeg geld hebt om een keer een groot bedrag te besteden aan een nieuwe auto. Voor een vast bedrag rijd je een splinternieuwe auto. Een leasecontract kun je meestal naar wens inrichten. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel kilometers je per jaar wilt rijden en voor hoeveel maanden je de auto wilt rijden. Op basis hiervan wordt de prijs vastgesteld.
Wat is voordeliger?
Wat voordeliger is, is afhankelijk van je situatie. Ben je van plan om een auto te kopen van geleend geld? Dan is private lease vaak voordeliger. Het geleende geld moet je terugbetalen. Hierover betaal je rente, hierdoor ben je waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je kiest voor private lease.
Zelf een auto kopen is wel goedkoper als je in een keer het gehele bedrag kunt betalen voor een nieuwe auto. In veel situaties en om meerdere redenen is private lease dus een aantrekkelijke optie. Het beste kun je verschillende private lease aanbiedingen met elkaar vergelijken zodat je de optie kunt kiezen die het beste aansluit bij jouw situatie.