Beginnen met bitcoin? Dit moet je weten

Als er het afgelopen jaar iets een absolute hype was dan is het wel investeren in cryptocurrency.

Beginnen met bitcoin? Dit moet je weten

Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar de bitcoin koers of een van de andere koersen. Hoewel niemand precies weet hoeveel Nederlanders beleggen in crypto kunnen we er in ieder geval niet meer omheen. De vraag is alleen: is het een hype van nu of blijft de trend nog even voortbestaan? In dit artikel lees je meer over beginnen met bitcoin en of investeren in crypto überhaupt een aanrader is.

Cryptovaluta: wat is dat precies?

Voordat je gaat investeren in cryptocurrency is het goed om meer te weten over dit digitale geld. Voor veel mensen is crypto namelijk nog een beetje ongrijpbaar. Daar kunnen we kort maar krachtig over zijn: dat blijft het ook. Dat zit namelijk zo: cryptocurrency is virtueel geld dat je niet vast kunt pakken. Je kunt een muntstuk ervan als het ware vergelijken met een unieke online code waarvan er een bepaald aantal op de wereld zijn. Er is bijvoorbeeld een limiet aan bitcoins. Het maximaal aantal bitcoins dat ooit gemaakt zal worden is 21 miljoen - niet meer en niet minder. Dat betekent dat het principe van vraag en aanbod enorm speelt op de bitcoin koers.

Cryptocurrency wordt gebruikt als een soort alternatief voor de reguliere munteenheden. Het grootste verschil met fysieke munten is dat crypto, zoals bitcoin, gedecentraliseerd is. Dat betekent dat er geen bank of andere financiële instelling als tussenpartij aanwezig is. Er is een groot aantal cryptomunten dat op deze manier ‘werkt’. Naast de bitcoin kun je bijvoorbeeld investeren in zogeheten altcoins. Dat zijn alle andere digitale munten zoals ethereum of ripple. Je kunt tegenwoordig op veel verschillende plekken betalen met bitcoin en altcoins, maar wat voor velen het meest interessant is, is om te beginnen met crypto trading. Daarmee kun je namelijk een extra zakcentje verdienen.

Voordelen van investeren in bitcoin

Het is natuurlijk niet zomaar het geval dat investeren in cryptocurrency zo ontzettend populair is geworden. Het is vooral sinds de pandemie dat de koersen van crypto omhoog schoten. Dat kwam met name door de massale investeringen van ondernemers en investeerders. Zij zochten met een ineenstortende economie alternatieven voor hun beleggingsportefeuille. Dat werd de cryptomarkt, waarna de koersen omhoog schoten. Er ontstond immers een schaarste waardoor de waarde van crypto flink hoger kwam te liggen; een van de vele voordelen van crypto. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Omdat crypto gedecentraliseerd is, betekent dit dat je compleet anoniem en dus in volledige privacy kunt beginnen met crypto trading.
  • Investeren in cryptocurrency is volledig veilig. Je hebt geen fysieke munten, maar bewaart je cryptomunten in een goed beveiligde digitale wallet die niet eenvoudig te kraken is.
  • Je kunt tegenwoordig op steeds meer plekken betalen met bitcoin en andere munten. In sommige ontwikkelingslanden wordt de digitale munt nu al als dé munt van de toekomst gezien.
  • Wil je geld overmaken naar het buitenland? Bij de reguliere valuta moet je daar veel transactiekosten voor betalen. Bij crypto zijn er lage kosten of hoef je zelfs helemaal niks te betalen hiervoor.
  • Iedereen kan crypto aanschaffen en erin handelen. Dit doe je gewoon via een online trader of exchange.

Je volgende jacht aanschaffen met cryptomunten?

Voordat je gaat investeren in bitcoin of een altcoin wil je waarschijnlijk wel weten wat de toekomst van crypto is. Heel eerlijk? Het is lastig om te voorspellen wat de bitcoin koers en andere koersen gaan doen in de toekomst. Feit is wel dat steeds meer landen de digitale munt accepteren als geldig betaalmiddel. Naarmate er meer acceptatie komt en mensen overal ter wereld blijven investeren in crypto is het meer dan interessant te noemen om erin te investeren. Onthoud wel dat dit altijd investeringen voor de langere termijn betreft, mocht je er wat mee willen verdienen. Het heeft met de bitcoin immers ook meerdere jaren geduurd voordat één munt meer dan 60.000 dollar waard was.

Wanneer je nu de overstap maakt naar crypto zou het zomaar eens kunnen dat je er in de toekomst een nieuwe jacht mee aan kunt schaffen. Wel moet je rekening houden met het feit dat de cryptokoers ontzettend volatiel is. Waar de bitcoin de ene dag meer dan 60.000 dollar waard kan zijn, kan daar de volgende dag zomaar een paar duizend euro vanaf zijn getrokken. Daarom is het verstandig om alleen te investeren in cryptocurrency met geld dat je eventueel zou kunnen missen. Zo blijft crypto trading leuk en spannend- helemaal wanneer je er uiteindelijk iets aan verdient.

Gadgets
  • Unsplash