50 jaar Boot Düsseldorf

Van 19 tot en met 27 januari staat Düsseldorf in het teken van het 50-jarig jubileum van Boot Düsseldorf.

Boot

Een spectaculaire stoet van circa 2.000 exposanten trekt over weg en water om negen dagen lang de 16 beurshallen te vullen. Daarmee is het ook in 2019 de grootste indoor watersportbeurs van de wereld.

Veel mensen verklaarden Kurt Schoop voor gek toen hij in 1969 een botenbeurs in het binnenland op wilde zetten. Toch hadden 116 exposanten vertrouwen in de visie van de beursmanager en zij kregen gelijk: de eerste Boot Düsseldorf verwelkomde al 34.000 bezoekers, die hun ogen uitkeken bij het zien van de boten in de beurshal. Voor die tijd al zeer bijzonder. In het daarop volgende jaar reisden 183 exposanten uit 25 landen naar de stad aan de Rijn, waar ze op een verdubbelde tentoonstellingsoppervlakte hun aanbod presenteerden. De vraag van producenten bleef ook in de jaren daarop enorm stijgen. Boot was vanaf het prille begin een publiekstrekker en genoot direct een grote mate van media-aandacht. Drie jaar na de eerste editie besloot de organisatie om de beurs van november naar januari te verplaatsen; het idee hierachter was om de start van het nieuwe watersportjaar aan te kondigen. En nog altijd is Boot Düsseldorf voor velen het uitgelezen moment om hun nieuwe producten te presenteren. In 1972 werd ook voor het eerst een groot bassin voor zeilers in een van de hallen opgebouwd, waar kinderen en beginners hun eerste zeilervaring op konden doen. Een jaarlijks terugkerend idee, want ook vandaag de dag is het bassin drukbezocht door enthousiaste watersportpupillen. Na tien jaar van succesvolle tijden voor Boot, een razendsnelle stijging van zowel de bezoekersaantallen als het aantal geboekte vierkante meters, springt ook de vonk van de steeds populairder wordende duiksport over naar de beurs. Tijdens de 10de verjaardag van de beurs bouwt Preussag AG uit Hannover een duiktoren voor de duikhal van de beurs. Het is een grootse publiekstrekker en Boot Düsseldorf zet hiermee een stap naar de verbreding van het watersportaanbod op de beurs. Want naast de boten worden er ook hallen ingericht voor surfen, vissport, kanovaren en vakanties.

Grootschalig

In 1997 vinden voor het eerst zeven jachten van 25 meter en langer hun weg naar Düsseldorf. De grootste onder hen is het legendarische jacht Golden Eye, met een lengte van 35,5 meter. Bij een poging dit jacht uit de Rijn te kranen breekt een gordel van de ‘Big Willi’ en valt het luxueuze jacht vanaf een hoogte van 60 centimeter naar beneden. Dankzij nieuwe gordels kan het jacht een uur later alsnog worden gekraand en per zwaar transport naar de hal worden gebracht. Een spannend begin van de superjachtenhal, maar wederom goed voor de mediaaandacht. De nieuwe hal trekt ook een ander publiek naar de beurs. Voor het eerst zijn Prins Souheil Bin El-Maktum en Sjeik Sultan Bin Khalifa Al-Nahyan uit de Verenigde Arabische Emiraten te gast op Boot Düsseldorf. Met hen volgen nog andere hoogstaande figuren, die graag een kijkje aan boord van de luxe jachten komen nemen, waaronder leden van de koninklijke families van Monaco, België en Denemarken. Ondanks zijn liefde voor de watersport werd Koning Willem Alexander nog niet op de beurs aangetroffen. Naast de aandacht van de zeer welvarenden ter wereld trekken de grote jachten veel bezoekers die er slechts van kunnen dromen om er ooit één in eigen bezit te hebben. Door de jaren heen groeit het aantal grote schepen in superjachtenhal uit naar zo’n 40 stuks. Als we naar de exposantenlijst van 2019 kijken is het ook dit jaar zeer de moeite waard om een kijkje te nemen in hal 6.

In 2007 start het Classic Forum in Düsseldorf, dat met zijn klassieke en antieke schoonheden een bijzonder contrast met de stralende, moderne jachten. In dit jaar wordt met 150 lezingen en andere programmaonderdelen op de beurs tevens een nieuw record gevestigd. Een van deze programma’s is ‘boot meets school’, een nieuwe actie van de beurs voor scholen uit Düsseldorf. Meer dan 700 scholieren komen een blik werpen op de wereld van de watersport.

Boot Düsseldorf in 2019

Wie naar Boot Düsseldorf gaat kan het beste goede wandelschoenen aantrekken. De beurs vult maar liefst 220.000 vierkante meter met exposanten. De beurs bestaat uit 11 verschillende werelden, van zeiljacht en motorboot tot surfen en kanosport. Petros Michelidakis, projectleider van Boot Düsseldorf licht toe: “Boot Düsseldorf is de enige beurs ter wereld die deze veelzijdigheid compleet presenteert. Met producenten uit naar verwachting 70 landen uit alle continenten tonen we hier een unieke productvariatie. Zo’n 1.500 zeil- en motorboten vinden op Boot Düsseldorf hun beurshaven.” Ook de bezoekers komen uit diverse windstreken; de afgelopen jaren werden per editie zo’n 100 nationaliteiten geregistreerd. “Daarmee is Boot niet alleen een spektakel voor de bezoekers uit de regio, maar veel meer een erkend internationaal branche-evenement met een b2b-karakter. Zo benutten bijvoorbeeld beslissingsbevoegden van grote charterondernemingen de beurs om een alomvattend beeld van de markt te krijgen, direct met producenten in contact te treden en een vergelijking te kunnen maken.” En dit zal alleen maar verder toenemen, daar het charteren bij de bezoekers van Boot Düsseldorf steeds populairder wordt en ook in de branche een groeiende trend is. Als we vragen naar de trends voor de komende beurs, past het antwoord uitstekend bij de Nautiquelezer: luxueuze tenders en chase boats worden genoemd. Tot de topaanbieders in deze klasse behoren op Boot bijvoorbeeld Sacs, Wally en Skipper. Maar ook producenten van grote series zoals Fairline, Princess, Jeanneau, Hanse en nog vele anderen zullen hun noviteiten in dit segment presenteren. Met een luxe-tender die bij een jacht past, vervullen veel eigenaren de wens voor hoge stijl- en designstandaards. Het team van Boot heeft daar rekening mee gehouden en alle producenten van high-class boten en jachten in de aansluitende hallen 5 (luxe-tenders), 6 (luxe-jachten en –tenders) en 7a (Superyacht Show) ondergebracht. “Hier is geen enkele vierkante meter meer vrij,” zegt projectmanager Arne von Heimendahl enthousiast. Smullen voor ons dus. Een interessant thema dat vorig jaar voor het eerst vorm begon te krijgen is fractional ownership, oftewel collectief eigendom van een jacht. Men kan een negende, een zesde of een derde deel van een groot jacht verkrijgen, en daarmee zes tot 18 weken over de oceanen zwerven. Gedeelde kosten en vollediger gebruik van het jacht zijn motivaties. Want zoals velen zeggen: “Een jacht hoort te varen en niet in de haven te liggen.” Meer over de trend van het delen van grote jachten lees je op pagina 96.

Bigger is better

In de afgelopen jaren zien we een duidelijke trend naar grotere jachten. Dit geldt voor zowel zeil- als motorjachten. “In 2018 was het grootste zeiljacht de Oyster 745. We verwachten tijdens ons jubileum weer enkele boten uit de werven van Oyster en Nautors Swan in deze orde van grootte te hebben,” aldus Petros Michelidakis. Een maatje kleiner, maar nog steeds van serieus formaat zijn de 50+ voet jachten van merken als Beneteau en X-Yachts. Het zijn wellicht de usual suspects, maar daarom niet minder interessant. Bij deze merken zien we ook steeds meer luxe en optimaler benut van de beschikbare meters aan boord. De trend van de multihulls zet ook dit jaar door, ideaal voor startende zeilers, omdat de breedte van de boot meer stabiliteit geeft. Dat betekent ook meteen meer comfort, waardoor we multihulls, gecombineerd met hun aanschafprijs, rustig in het luxesegment mogen plaatsen.

Bescherming van de zeeën

Boot Düsseldorf is steeds meer betrokken bij de duurzaamheid van het speelveld van de watersporter. We weten inmiddels allemaal dat de wateren vervuild zijn en dat tegenactie nodig is. De beurs steunt diverse campagnes om de zeeën schoner te krijgen en biedt een ontmoetingsplek voor geïnteresseerden, waar kennis wordt overgedragen. Ook wordt er de nodige media-aandacht aan het thema besteed. Met de Britse zeilster en zee-activiste Emily Penn is er voor Boot Düsseldorf een prominente en succesvolle ambassadrice bij betrokken. Sinds 2017 presenteert bovendien de ‘love your ocean’-stand op de beurs maatregelen en ideeën voor de bescherming van de zeeën. Er wordt advies gegeven over de kwaliteit van het water en kinderen worden uitgenodigd om als jonge onderzoekers mee te doen. In 2017 is de ‘Ocean Tribute’-award uitgeschreven en deze is in 2018 voor het eerst uitgereikt. Projecten en initiatieven uit de hele wereld kunnen zich bij de beurs aanmelden om kans te maken op de award. Dit initiatief wordt mede georganiseerd door de Prince Albert II of Monaco Foundation, de Deutsche Meeresstiftung en als sponsor de duikscooterproducent Seabob. Momenteel lopen er nog gesprekken met andere prominente milieu- en zeebeschermers. Het concrete partnerschap bij de uitloving van de Ocean Tribute-award van Boot Düsseldorf met de Deutsche Meeresstiftung en de Prince Albert II Foundation boogt op een langjarige samenwerking van beide. De bescherming van de zeeën en meren is immers sinds vele jaren een belangrijk thema voor de beurs.