Elon Musk's Starlink Internet voor uw boot: is het de hoge kosten waard?

Starlink bestaat alweer een x-aantal jaar en de belofte van Musk van goed werkend internet overal ter wereld zorgde onder zeilers vooral voor veel enthousiasme. Maar was de hype terecht?

starlink

In 2015 kwam Musk al met het grote nieuws naar buiten: ruimtevaartonderneming SpaceX zou satellieten de ruimte in sturen die iedereen ter wereld zouden kunnen voorzien van een internetverbinding – tegen een prijs natuurlijk. In 2018 gingen de eerste satellieten de lucht in en inmiddels zijn er zo'n 4.600 van deze Starlink-satellieten in de ruimte te vinden. Is dit concept helemaal nieuw? Nee, dat niet. Maar omdat de satellieten veel dichter bij de aarde blijven, zou het internet dat ze bieden veel sneller moeten zijn dan de opties die op dat moment al bestonden. Een satellietverbinding die snel werkt? Een verademing voor waterwereldreizigers. Maar is deze nieuwe satellietverbinding het prijskaartje ook waard?

Internet voor de wereld

Starlink is aan het groeien en dat betekent dat meer en meer mensen gebruik kunnen maken van de dienst: het doel is om uiteindelijk 40.000 satellieten in de ruimte te hebben die internet mogelijk maken in elk hoekje van de wereld. Vooral afgelegen plekken en plekken waar snel internet nog geen gegeven is staan hoog op Musk's lijstje. De website van Starlink stelt: "Starlink is bij uitstek geschikt voor gebieden over de hele wereld waar connectiviteit vaak een probleem is. Starlink is niet gebonden aan traditionele grondinfrastructuur en kan snel breedbandinternet leveren op locaties waar toegang tot nu toe onbetrouwbaar of helemaal niet beschikbaar was." Het enige wat je hier zelf voor nodig hebt, is een kleine satellietschotel. Op dit moment is nog niet de hele wereld voorzien van deze snelle internetverbinding: vooral Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië komen op dit moment in aanmerking.

Internet op zee

Maar wat als je je niet gevestigd hebt op één plaats? Vooral voor zeilers waren de Starlink-satellieten interessant: een snelle internetverbinding is nu met het op afstand werken aan boord zeker een must. Maar ook voor vertrekkers is een goed werkende internetverbinding zeker geen overbodige luxe. Het internetblog Whensailing.com testte de Starlink en deelde hun bevindingen. De conclusie? Starlink is dan misschien nog niet perfect maar het verslaat elke optie die op dit moment op de markt te vinden is. We zetten de voor- en nadelen voor u op een rijtje.

Beter dan het alternatief

Laten we beginnen met de voordelen. Want wat maakt Starlink nu beter dan alle andere satellietverbindingen die verkrijgbaar zijn? Zoals eerder genoemd draaien de Stralinksatellieten dichter rond de aarde en dat betekent dat het internet veel sneller is dan andere providers. Ook biedt Starlink unlimited internet en een makkelijke plug-and-play installatie. Volgens de schrijvers van het blog werkt de satellietverbinding ook op afgelegen plekken en offshore. Kortom, een veel betere optie dan het constant wisselen van provider. Wat zijn dan de nadelen? Starlink zou behoorlijk wat vermogen verbruiken en is dus niet geschikt voor elk vaartuig. Daarnaast is het behoorlijk prijzig en het is niet mee te nemen van boord.

Wat ons betreft wegen voordelen zwaarder dan de nadelen: een iets duurdere maar snelle verbinding die veel tijd en frustratie bespaart? Starlink lijkt de beste optie.

Yacht Life
  • CNET, Whensailing.com
  • Adobe Stock