Te zien bij boot Düsseldorf: dit zijn de trends die we in 2024 mogen verwachten

Van 20 tot 28 januari is het weer tijd voor boot Düsseldorf en dat betekent nieuwe trends en nieuwtjes voor het komende jaar. Wij geven u een overzicht van deze trends.

boot

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Nautique 6 van het jaar 2023, nu nog te koop in een boekhandel bij u in de buurt of via Tijdschrift.land. Of ontvang Nautique elke twee maanden thuis: met onze speciale actie betaalt u nu maar €4,99 voor een nieuw abonnement.

Boot Düsseldorf is een evenement waar zowel de branche als de liefhebbers met smart naar uitkijken. Na het Yachting Festival van Cannes is dit voor de branche de meest uitgelezen plek om primeurs te tonen. Bovendien is het voor hen een uitstekende gelegenheid om zowel oude als nieuwe klanten te ontmoeten. Uit het overzicht van de standhouders blijkt dat dit keer alle marktleiders in de watersportsector ‘aan boord’ zullen zijn en daarmee wordt in Düsseldorf in 16 hallen het complete aanbod gepresenteerd. Van zeilboot tot motorjacht en van kano tot wakeboard – en dat in alle prijsklassen en afmetingen. Daarnaast kun je er ter plekke kiezen uit een heel scala aan zonnige charterbestemmingen. Voor de liefhebbers van de onderwaterwereld is het altijd fijn om te weten dat ook de duiksport in Düsseldorf speciale aandacht krijgt in een aparte hal. De beurs staat ook nog eens vol met echte ‘beleving’, zoals een kunstgalerie, een innovatie afdeling, paddle-pool, windmachines en een heus duikcentrum. Tenslotte vinden de watersport-shoppers er een hele hal waar naar hartelust gewinkeld kan worden. Nederland is ook voor de Duitse markt belangrijk en daarom zullen in Düsseldorf ook weer veel Nederlandse standhouders te vinden zijn. Zo zijn op zeilgebied onder anderen de werven van Contest (met de Contest 50CS), KM Yachtbuilders (met de Bestevaer 36), Jachtwerf Heeg (met de Pointer 30), Saffier Maritiem (met de SE 24 Lite), Hutting Yachts B en Leonardo Yachts aanwezig. Ook motorjachten van vaderlandse bodem mogen uiteraard niet ontbreken zoals Boarnstream Yachts (met de Marex 440), Steeler Yachts (met de 50 Transatlantic), Linssen Yachts, Elling en Lekker Boats. Als voorproefje geven wij u alvast een kort overzicht welke trends u in 2024 kunt verwachten.

Multihulls hebben de toekomst

Het zal duidelijk zijn dat de meer-rompers de laatste jaren een ongekende opmars doormaken. Ze zijn stabiel, verschaffen extreem veel ruimte, gebruiken minder brandstof en met zonnepanelen op hun uitgestrekte dekken passen ze uitstekend in een emissievrije toekomst. Dat geldt overigens niet alleen voor zeilende catamarans en trimarans, maar tegenwoordig ook steeds meer voor motorjachten. Vanwege de extreme breedte zijn multihulls niet gemakkelijk naar Düsseldorf te vervoeren maar dat heeft de werven van Lagoon, Excess, Gunboat, Leopard, Mc Conaghy en Sunreef er niet van weerhouden om hier aanwezig te zijn.

Koken, 'beachclub' en ruimte voor 'toys'

Zowel bij zeiljachten als motorboten moet de inrichting aan dek tegenwoordig voorbereid zijn op het buitenleven. Dat betekent minstens een outdoor-grill of liever nog een complete buitenkeuken met gootsteen en koelkast. Een trendsetter daarin was afgelopen jaar de Jeanneau 55 die een volledige keuken, eethoeken en lounges, aan dek introduceerde. Bij het verblijf in zonnige streken is ook die ‘lounge’ volledig ingeburgerd. Dus een gemakkelijk ‘zit’ of ‘lig’ mag niet ontbreken evenmin als een (uitklapbaar) zwemplatform aan de spiegel dat tegenwoordig ‘beachclub’ wordt genoemd en liefst is uitgerust met faciliteiten als een zoetwaterdouche en een garage voor de ‘toys’ zoals een dinghy, SUP-boards of duik- en snorkelspullen.

Combinatie van snel, sportief en comfort

Moderne jachten bieden steeds meer leefruimte en het toverwoord daarvoor is ‘volume’. Zelfs kleinere jachten zijn tegenwoordig onderdeks verrassend comfortabel, zoals de Pointer 30 en de Saffier SE24. Bij de grotere schepen is nauwelijks meer onderscheid tussen de types die in het verleden als ‘performance’ en ‘cruising’ werden geëtaleerd. De vorm van de romp is zodanig doorontwikkeld dat al deze jachten tegenwoordig volumineuzer zijn zonder in te leveren op snelheid. De huidige maatstaf voor alle types – klein of groot – is dat het verblijf aan boord net zo comfortabel moet zijn als thuis!

Veel licht en uitzicht

We zien meer en grotere ramen en indirecte ledverlichting overal. Tegenwoordig is glas een volwaardig, sterk en veilig bouwmateriaal en dat betekent dat in de scheepsrompen steeds grotere ramen en luiken worden gemonteerd die deel uitmaken van de constructie. Zo kan vrijwel elke ruimte onderdeks een fraai uitzicht hebben op zee. De toepassing van subtiel aangebrachte LED-strips zorgt er bovendien voor dat zowel het interieur als het exterieur subtiel worden uitgelicht.

Multifunctionele werkruimte

Bij een langer verblijf aan boord ontstaat vanzelf ook de behoefte aan meer bergruimte. De afgelopen jaren zagen we dus steeds vaker dat slaapplaatsen werden opgeofferd om plaats te bieden aan extra zeilen, fietsen, steps, boards en dergelijke. Daar komt bij dat er tegenwoordig aan boord ook een plek moet zijn om ongestoord ‘thuis’ te werken. Dat kan bijvoorbeeld aan een apart bureau in de ‘owners cabin’ of in een aparte hut. Welnu, de trend is dat al die functies worden gecombineerd in een aparte, modulaire en dus multifunctionele ruimte zoals in de catamarans van Excess. Zo’n aparte cabine kan eventueel ook nog gebruikt worden als ‘kids place’.

Duurzame initiatieven

Net als in de autowereld zijn er ook in de jachtbouw belangrijke ontwikkelingen die de weg wijzen naar een emissie-vrije toekomst. Zonnepanelen, hydrogeneratoren en lithium-accu’s worden steeds meer gebruikt voor de aandrijving van elektrische en hybride motoren. Door de toepassing van foils kan ook fors op energie worden bespaard. In Düsseldorf is straks een hele hal ingeruimd om u te informeren over die nieuwste technologie: het duurzaamheidsforum of ‘Blue Innovation Dock

Digitalisering en apps

Bij het testen van nieuwe jachten merken we steeds dat er grote stappen zijn gemaakt op het gebied van automatisering aan boord. Slimme computers helpen niet alleen met de navigatie en weersvoorspellingen, maar desgewenst ook actief met de zeilhandelingen en het inparkeren. Moderne camera’s bieden zicht in het duister en bij mist. Al dit soort functies zijn tegenwoordig zichtbaar op je mobiele telefoon zodat je eventueel ook thuis ‘live’ kunt zien of de accu’s nog geladen zijn, hoe het staat met de brandstof, en of je de verwarming aan moet zetten. Met speciale apps kun je zelfs thuis al zien hoe druk het is in de haven en of je een ankerplaats moet reserveren in je favoriete baai.

Surfen is nog steeds trendy

De surfsport maakt nog steeds nieuwe ontwikkelingen door. Deze kunnen in Düsseldorf allemaal bekeken en getest worden in een aparte hal die voorzien is van een bassin en windmachines. Na het kiten, foilen, suppen en wingfoilen is er alweer een nieuwe discipline die ‘pumpfoiling’ wordt genoemd. Kortom, ook dit jaar weer genoeg te zien en te beleven tijdens BOOT Dusseldorf. Zien we u daar?

Nieuws
  • boot Düsseldorf