Last van (zee)ziekte op een cruise? Zo ga je er mee om

Zeeziekte tijdens een cruise komt gelukkig niet vaak voor. Mocht u hier wel last van hebben dan zijn er manieren om hiermee om te gaan.

Cruise

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner

Exotisch eten, uitgebreide shows en leuke activiteiten: er is niets leuker dan een heerlijke cruise naar warme, verre oorden. Wel zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo kun je op een groot schip bijvoorbeeld kampen met zeeziekte of andere vervelende lichamelijke klachten. Hoe kun je dit het beste voorkomen en als het onverhoopt toch misgaat: hoe ga je hier het beste mee om? In dit artikel vertellen we je hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Cruiseschip regels en protocollen 

Zeeziekte is op een cruiseschip gelukkig vrij zeldzaam. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop cruisemaatschappijen de risico’s hierop verkleinen: bijvoorbeeld door stabilisatoren aan boord te hebben en in rustige wateren te varen. Daarnaast zorgt de grootte van een cruiseschip voor minder schommelingen.

Veel cruiseschepen hebben daarnaast ook hygiëneprotocollen en regels om de passagiers zo gezond mogelijk te houden. Ook zijn er aan boord vaak faciliteiten waar medische hulp wordt geboden als dit nodig is.

Eigen voorbereiding tegen zeeziekte 

Als je last hebt van zeeziekte, kun je het beste een passagiershut boeken ergens in het midden van het schip op een lager dek. Hier voel je het schommelen van het schip namelijk het minst. Ga voor een hut met een raam of balkon. Door je blik te richten op de horizon, kun je eventuele zeeziekte verminderen.

Zorg dat je goed uitgerust bent voordat je het schip betreedt: ook dit kan zeeziekte voorkomen. Mogen al je voorbereidingen niet baten en merk je dat je tóch misselijk wordt? Zorg dan voor voldoende frisse lucht en blijf goed eten en drinken. Vermijd alcohol.

Ook kun je overwegen om medicatie in te nemen tegen algemene reisziekte. Deze pillen werken ook goed bij misselijkheid op zee. Wel zijn er nadelen. Het is handig om te onthouden is dat dit soort medicijnen je soms slaperig kunnen maken. Activiteiten waarvoor je je focus nodig hebt kan je dus beter overslaan als je dit hebt ingenomen.

Wat te doen als je toch ziek wordt?

Je zit er natuurlijk niet op te wachten, maar je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ ziek worden aan boord. Aan boord zijn er gelukkig verschillende faciliteiten om je te helpen bij een griepje of oppervlakkige klachten zoals wondjes. Als je klachten verergeren, is het belangrijk om dit op tijd te melden bij het personeel. Voor sommige ziektes moet je misschien op het schip in quarantaine. Soms is gespecialiseerde hulp nodig aan land. Medisch personeel aan boord zal je hierover adviseren.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op zee. Controleer daarom altijd je verzekeringen voordat je aan boord stapt. Het basispakket van je zorgverzekering dekt vaak (een deel van) medisch noodzakelijke behandelingen en transport in het buitenland. Deze vergoeding is gebaseerd op prijzen in Nederland en het kan dus zijn dat je met alleen een basispakket erg duur uit bent als de prijzen in het buitenland veel hoger liggen.”

Wel hebben sommige zorgverzekeraars aanvullende pakketten voor spoedeisende hulp in het buitenland. Je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeraars kan helpen met het geven van duidelijkheid over wat voor vergoedingen en aanvullende pakketten verschillende zorgverzekeraars aanbieden. Ook kun je medische kosten in het buitenland dekken via een reisverzekering.

Veilig cruisen

Als je optimaal wil ontspannen en genieten van jouw reis, is het handig om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Door je vooraf in te lezen over de protocollen van de cruisemaatschappij, je gezondheid te checken en voorop te stellen en een passende verzekering af te sluiten zorg je dat jij zorgeloos en veilig kan cruisen.

Travel
  • Madicine Media
  • Unsplash