De Zeelander 7 is het ultieme 'collector's item' voor de liefhebber van Nederlands vakmanschap

Zeelander brengt de Zeelander Z72 opnieuw uit onder de naam 'Zeelander 7', en nieuwe foto's van het jacht maken duidelijk waarom het vaartuig het vlaggenschip van de Zeelander-vloot is.

Zeelander

Ze is een aantal jaar geleden al voor het eerst te water gelaten en droeg toen de naam Zeelander Z72. In juni werd het jacht opnieuw uitgebracht met een heuse relaunch waarbij een verzameling prachtige foto's vrijgegeven werd én een nieuwe naam voor het jacht: de Zeelander 7. Door deze naamsverandering wordt het jacht een duidelijk onderdeel van de bestaande vloot van Zeelander, naast de Zeelander 5 en 6.

Een collector's item

Ze is het vlaggenschip van de vloot en dat betekent dat ze een naam hoog heeft te houden. Haar hoge en uitlopende boeg die via een lange S-vormige dwarslijn doorloopt in een diep gewelfde spiegel, geven haar een statige uitstraling. Een jaar lang is Zeelander bezig geweest met een uitgebreide rebranding en de relaunch van de Zeelander 7 is een gepaste afsluiting van dit proces. Sietse Koopmans, eigenaar van de werf, benoemt: "Met de herlancering van de Zeelander 7 maken we een gedurfd statement: Zeelander bouwt slechts één ontwerp in drie verschillende maten. De rode draad die door al onze jachten loopt is dezelfde rijke, gebogen esthetiek, sculpturale gratie en sensuele afwerking. Dit zal nooit veranderen en daarom zijn onze jachten iconen geworden."

Strak en stil

Zeelander maakt optimaal gebruik van de ruimte aan boord met een sunpad die omgebouwd kan worden tot een bank, met een gezellige bar die gebruik maakt van het aanrecht bij het uitschuifbare achterraam. Het hele hoofddek kan worden geopend om een meer open gevoel aan boord te creëren én natuurlijk om te genieten van het zonnetje tijdens een dag op het water. De spiegel kan geopend worden om het achterdek te onthullen. Daarnaast is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een hydraulische passerelle die omhoog gekanteld kan worden of juist naar beneden in het water. Deze passerelle kan volledig teruggetrokken worden in de spiegel. In de salon op het hoofddek is ruimte voor maar liefst acht gasten en benedendeks vindt men een eigenaarshut en twee hutten voor gasten. Zeelander prijst zichzelf om zijn geruisloosheid. De eigenaar van een Z7 bevestigt dit: "Dankzij de geluidsisolatie kunnen we gemakkelijk een gesprek voeren, zelfs wanneer we op topsnelheid rijden. Met de achterklep dicht hoor je het water aan de zijkanten van de boot kabbelen, bijna alsof je aan het zeilen bent."

Aan details wordt extreem veel aandacht besteed bij Zeelander: "Het kost tienduizenden manuren om dit jacht te bouwen, omdat we geobsedeerd zijn door elk detail," aldus Koopmans. En de Z7 is in trek: er zijn op dit moment maar tien op het water te vinden maar het bouwboekje van de werf zit voor 2024 al helemaal vol.

Motorjachten
  • Zeelander
  • Zeelander / Guillaume Plisson