De Azur 45: mini-superjacht van een gloednieuwe Nederlandse werf

In de nieuwste Nautique staat een uitgebreid profiel van de Azur 45, het nieuwste (en eerste) jacht van het Nederlandse Bekkers Yachts.

Azur 45

In het marktsegment van de luxueuze dag- of weekendcruisers zien we een enorm aanbod. Dat is geen wonder, want dit soort jachten is tegenwoordig mateloos populair op de Middellandse Zee. Ook de gevestigde Nederlandse scheepswerven pikken daarvan, vooral in het top-segment, graag hun graantje mee. Vanwege de enorme concurrentie zal het echter voor een nieuw merk niet gemakkelijk zijn om in de bovenkant van de markt een plaatsje te verwerven. Toch bouwde Bekkers Yachts op een gloednieuwe werf een nieuwe weekender die ook in mondaine havens niet zal misstaan. Nautique ging er op bezoek voor een eerste kennismaking.

Een enthousiaste nieuwkomer

We ontmoeten Leon Bekkers in zijn kantoor boven de grote productiehal van Bekkers Yachts in het nabij gelegen Heesbeen. De entourage straalt dezelfde moderne stijl uit als het nieuwe jacht. Ook hier is alles design, overwegend grijze tinten in een ontvangstruimte met een enorme actiefoto van de Azur 45 over de hele wand. Bekkers lacht als we verbaasd kijken naar de volledig lege hal beneden ons. Hij legt enthousiast uit: "Ja, we hebben de hal juist schoon gemaakt omdat we in afwachting zijn van een nieuwe 45-voeter, daarna verwachten we een groter jacht, dat wordt een Azur 58."

Nederlands vakmanschap

Bekkers gaat verder: "Als insider in de branche heb ik gezien dat er een enorme markt is voor luxe dagboten of weekenders. Op Ibiza zag ik hele rijen van eenzelfde type van dit soort boten naast elkaar liggen. Ze worden gebouwd van polyester en in serie geproduceerd. De eigenaren geven dus eigenlijk veel geld uit aan een kopie. Toen dacht ik: dat moet beter kunnen! We hebben in Nederland wereldwijd een reputatie in de bouw van ‘one-off’ hoogwaardige superjachten, dus moeten we hier ook met dezelfde kwaliteitsnormen een dagboot of weekender kunnen bouwen die volledig customized is. Dat kan niet uit polyester omdat je te veel afhankelijk bent van een productielijn met een standaard mal. Daarom bouwen wij met aluminium. Elk nieuw casco dat we bouwen is dus eigenlijk een ‘one-off’ en kan door ons, tot in detail, worden aangepast aan de wensen van de eigenaar. Hogere stahoogte, een groter zwemplatform, nieuwe indeling, met aluminium kan dat allemaal. Bovendien is aluminium licht en gemakkelijk in het onderhoud en kun je het recyclen, ook dat laatste is tegenwoordig een belangrijk gegeven."

Vierkant RVS stuurwiel

Even later stappen we aan boord van de nieuwe Azur 45 die net terug is van een testvaart met een retourtje Rotterdam. Het rvs logo van Bekkers Yachts pronkt prominent op de spiegel en ook andere details verraden de grafische oorsprong van Bekkers. Denk aan de grote design rvs roosters aan beide zijden op de romp, de rvs-geïntegreerde kikkers en de fraaie handrails. En dan is er ook nog een robuuste en daardoor opvallende rvs vlaggenmast aan het voeteinde van het zonnebed. Het grote zwemplatform is bekleed met Flexiteek en gaat bijna naadloos over in het achterdek waarop het zonnebed, dat ook functioneert als zitbank, als een uitnodigend eiland pronkt. Via de walkaround loop je veilig naar de, inmiddels gebruikelijke, extra lounge op het voordek. Onder de beschutting van de T-top bevindt zich een ruime zithoek met verstelbare tafel die voorzien is van een ingebouwde koeling. Daarnaast, aan de stuurboordzijde op het achterdek is een comfortabele keukenunit beschikbaar, compleet met gril, spoelbak en koelkast. Wanneer ik plaatsneem achter de stuurstand zie ik ook daar opvallende details zoals het vierkante (jawel rvs!) stuurwiel en de nieuwste Garmin apparatuur die tegenwoordig gekoppeld is aan de Volvo IPS motoren. Met die twee 440 Pk motoren kan het jacht een topsnelheid bereiken van zo'n 33 knopen.

Volwaardige weekender

Onderdeks zien we waarom men gekozen heeft voor 45 voet in plaats van 38 voet. De ‘owners cabin’ in het voorschip kon daardoor ruim en luxueus worden gehouden en ook de badkamer aan stuurboord, met een opvallend fraai betegelde douche, is chic en uiterst comfortabel. Ook hier beneden vinden we luxe gadgets zoals de grote tv en de ‘retractable safe’ in de eigenaarshut. Aan bakboord tenslotte, onder de stuurstand, heeft men nog voldoende ruimte gevonden voor een tweepersoons gastenbed. Qua comfort is dit inderdaad geen dagboot, maar een volwaardige weekender die ook voor een langer verblijf aan boord kan worden gebruikt!

Het volledige profiel lezen? U vindt hem in de nieuwste Nautique, nu verkrijgbaar in de betere boekwinkel of online via Tijdschrift.land.

Motorjachten
  • Guy Fleury/Bekkers Yachts