De Piet Hein 'on tour': het koninklijk jacht van oud-koningin Juliana vaart door de Hanzesteden

Normaal gezien is ze alleen te bewonderen in de Rotterdamse wateren maar voor achttien dagen mogen ook de Hanzesteden van de Piet Hein genieten; het koninklijke jacht van oud-koningin Juliana

Piet Hein

Ze noemen het de IJsseltocht: achttien dagen lang vaart Piet Hein, het voormalig koninklijk jacht van oud-koningin Juliana en prins Bernard door de Hanzesteden en bezoekers konden aan boord voor een rondvaart. Afgelopen week lag het vaartuig in Harderwijk, Elburg en Zwolle en dit weekend zal de Piet Hein in Zutphen aanleggen om aanwezig te zijn bij het IJsselfestival.

Piet Hein

Ze is vernoemd naar de 17-eeuwse Nederlandse zeevaarder met dezelfde naam: Piet Hein. Sinds 1937 was ze het jacht van de oud-koningin Juliana die haar cadeau kreeg voor haar huwelijk met prins Bernard. In 1937 en daarna is het jacht ook veelvuldig gebruikt door de toenmalige koningin: alle buitenlandse staatshoofden werden uitgenodigd voor een tocht aan boord. In 1979 deden de prinses en prins afstand van het schip en doneerden haar als museumbestemming. Sindsdien ligt het schip in Rotterdam en kunnen geïnteresseerden aan boord treden. Maar nu mogen ook bewoners van de Hanzesteden genieten van haar schoonheid.

Rondvaarten

Dit kan door middel van rondvaarten: "De rondvaart duurt zo’n twee uur en in die tijd geven wij rondleidingen over het schip," vertelt Jan Prevo aan De Stentor. Men wordt geleid langs de slaapkamers, vier badkamers en het woon- en eetgedeelte. Onder de trap van het jacht zit nog een heuse wijnkelder verstopt. En alles is nog precies zoals toen: "Alle ronde vormen, de meubels en de kopjes. Echt alles komt nog uit die tijd," zegt Prevo. Ook zijn de oude kunstwerken van koning Willem-Alexander te aanschouwen: "Moet je zien, een origineel bordje dat de koning als kind voor zijn oma getekend heeft," zegt de vrijwilliger.

Op 24 en 25 juni ligt de Piet Hein in Zutphen. Rondvaarten zijn tussen 10:30-12:30 uur en 14:00-16:00 uur en tickets kosten € 17,50,- p.p. Kaarten zijn verkrijgbaar via de lokale VVV-kantoren.

Op het water
  • De Stentor, inDeventer
  • Nationaal Archief