Een 'onzichtbaar' jacht: Denison Yachting onthult 88 meter lang Project Pegasus

Het doel van het ontwerp was het creëren van een onzichtbaar jacht op het gebied van emissies én uiterlijk.

pegasus

Begin november kondigde Denison Yachting een interessant nieuw project aan: Project Pegasus, een concept jacht van 88 meter met een ontwerp van de hand van Jozeph Forakis. Het jacht bestaat alleen nog op papier maar belooft al veel goeds. Zo zou het gaan om een 'onzichtbaar' jacht dat over flink wat innovatieve snufjes beschikt. Het jacht is volgens Denison: "'s werelds eerste 3D-geprinte superjacht op zonne-energie/waterstof met nul emissies". Geïnteresseerden kunnen het jacht via Denison laten bouwen en zullen, na constructie, eigenaar zijn van een uniek vaartuig dat – zo wordt gesteld – "nog jaren voor ontzag en verwondering zal zorgen".

Onzichtbaar

Het jacht is gebouwd met 'Solar Wings' die reflecteren, en dat zorgt ervoor dat het hele jacht op lijkt te gaan in haar omgeving. Haar romp reflecteert het water en de bovenbouw reflecteert de lucht; hierdoor ontstaat de illusie dat het jacht één is met de natuur, het doel van designer Forakis: "Ik droomde van het creëren van een jacht dat de natuur eert door vrijwel onzichtbaar te worden. Dit verlangen dreef ons om een zero-emissie jacht te ontwikkelen dat 'onzichtbaar' is in zowel het ontwerp als de impact op het milieu." En het bijzondere ontwerp van het jacht wordt beloond met verschillende prijzen. Zo won ze de Elite Award "gereserveerd voor 's werelds meest toonaangevende ontwerpers en ontwerpschema's" in de categorie "Elite Concept Award" voor globaal gecombineerd exterieur en interieur. Het project won ook de International Yacht & Aviation Award in de categorie "Interior Concept". Aan boord van het jacht vindt men een hydroponische "Tree of Life"-tuin op meerdere niveaus die vers voedsel en luchtzuivering levert; een onderdeel van het design dat bijdraagt aan de duurzaamheid van het jacht. Ook vaart het jacht op zonne-energie en waterstof en is dus volledig emissievrij.

Geprint

Het superjacht wordt gebouwd met behulp van 3D-printtechnieken waarmee een gaasstructuur gemaakt wordt die zowel de romp als de bovenbouw integreert. Hierdoor ontstaat een sterke en lichte structuur die gemaakt kan worden met minimaal gebruik van energie, materiaal, afval, ruimte en tijd. Dit elegante rasterwerk wordt zichtbaar onder bepaalde hoeken en omstandigheden zoals op bovenstaande foto ook te zien is. De bovenbouw van het jacht lijkt bijna te zweven op het water door de reflectie van het water op de romp en de driehoekige structuur laat licht op verschillende punten doordringen; iets wat voor een prachtig plaatje zorgt.

Hoewel het ontwerp nog geen werkelijkheid is, genieten we zeker van de renders; ook aan de binnenkant ziet het jacht er fenomenaal uit en de belofte van een schip dat volledig emissievrij vaart is iets waar wij smachtend naar uitkijken. Al helemaal wanneer het er zo bijzonder uitziet als Project Pegasus. Alex G. Clarke, jachtmakelaar voor Denison Yachting, vertelt: "Pegasus is niet alleen een baanbrekend ontwerp, maar de slimme technologie eromheen – van brandstofcellen tot hydrocultuur die frisse lucht en voedsel levert, tot nul-emissie en het gebruik van glas en zonnepanelen – is erg inspirerend voor mij. Ik heb het gevoel dat dit meer is dan een concept en ik zou graag zien dat een scheepswerf of eigenaar betrokken raakt om te helpen haar werkelijkheid te maken. Dat is ons doel – helpen om dit project tot leven te brengen."

Superjachten
  • Denison Yachting
  • Denison Yachting