Wijngebied van ambacht en traditie: Ribera del Duero

In het hart van Noord-Centraal Spanje vindt men Ribera del Duero; een wijngebied bekend onder wijnliefhebbers én een toonbeeld van ambacht en traditie

Ribera

Het is een wijngebied bekend onder wijnliefhebbers: Ribera del Duero is gevestigd in het hart van Noord-Centraal Spanje en wanneer men de namen hoort van wijnhuizen als Vega Sicilia, Dominio de Pingus en Aalto, dan zullen de meeste kenners instemmend knikken. Het gebied ligt op nog geen twee uur rijden van Madrid en Ribera del Duero staat voornamelijk bekend om zijn rijke historie, spectaculaire terroir, hooggelegen wijngaarden en natuurlijk de wijnen van wereldklasse. Wat Ribera del Duero vooral kenmerkt is de toewijding aan ambacht en traditie. Kortom, een plek om eens in uw leven gezien én geproefd te hebben.

Rijke geschiedenis

Het verhaal van Ribera del Duero begint al voor de Romeinse tijd. Toch heeft het even geduurd voor de regio officiële internationale erkenning kreeg: in de jaren 1980 kwam Ribera del Duero bekend te staan als gebied met uitstekende wijnen. En vanaf dat moment werd een groei ingezet die er uiteindelijk toe leidde dat dit gebied in Spanje bekend kwam te staan als een van de meest prestigieuze wijnregio's ter wereld. En die rijke geschiedenis is te proeven: de wijnen danken hun karakter aan de bodem van het gebied en de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dicht bij de Atlantische Oceaan. Inmiddels beslaat het wijnbouwgebied meer dan 26.000 hectare, telt 311 wijnboeren en bijna 8.000 druiventelers.

Kwaliteit

Een belangrijke factor verantwoordelijk voor de kwaliteit van Ribera wijnen, is het enorme temperatuurverschil tussen dag en nacht tijdens het groeiseizoen. Door de ligging van de wijngaarden – die zich op 720 tot meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel bevindt – heerst er een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Door de locals wordt dit omschreven als "negen maanden winter en drie maanden zonnehel". Maar de lokale Tempranillo-druif, ook wel Tinto Fino of Tinta del País genoemd, gedijt perfect in deze barre omstandigheden én ontwikkelt hierdoor juist complexe aroma’s. De wijn heeft een ideale schenktemperatuur tussen de 16 en 17 graden, waardoor men Ribera del Duero wijnen het hele jaar door licht gekoeld drinkt. De nabijheid van de rivier Duero heeft een matigende invloed op de omgevingstemperatuur en beschermt de stokken in het voor- en najaar tegen nachtvorst. Bovendien zorgt de rivier voor steenrijke afzettingen; in de hoger gelegen wijngaarden bestaat de bodem vooral uit kalksteen en klei. Een ander belangrijk aspect dat de kwaliteit beïnvloedt, is het hoge percentage oude wijnstokken van de Tinto Fino druif. Het grote voordeel van oude wijnstokken is dat ze diepgeworteld zijn en zelfs in extreme droogte kunnen overleven. Hoewel de opbrengst van oude stokken een stuk lager is dan die van jongere exemplaren is de concentratie en de kracht van de wijn die ze opleveren ongeëvenaard.

Perfecte bestemming

Bij een bezoek aan Ribera del Duero kunt u niet alleen genieten van een geweldig landschap en heerlijke wijnen, er is een speciale Ruta del Vino voor u opgezet waarmee verschillende wijngaarden bezocht kunnen worden. Wanneer u in oktober of september naar Spanje komt, kunt u ook de oogstperiode meemaken, de tijd waarin de wijngaarden tot leven komen. Bezoek een aantal van 311 gerenommeerde wijnhuizen in het gebied, verken de charmante stadjes als Aranda de Duero en Peñafiel, geniet van de lokale lekkernijen zoals lamsvlees en Morcilla de Burgos (boedworst), of pak uit en geniet van een heerlijk sterren maal in een van de drie Michelinrestaurants: Ambivium, Taller en Restaurante Refectorio.

Een bezoek aan Ribera del Duero beloont u met een adembenemend landschap van weelderige wijngaarden, panoramische uitzichten en charmante middeleeuwse dorpjes die als juwelen in het landschap schitteren; de bestemming voor het hele seizoen.

Travel
  • Ribera del Duero
  • Ribera del Duero