Gestroomlijnd, futuristisch en een epische aanwezigheid: dit is het foiling jacht Vatoz

De Enata Group onthult Vatoz met een 'minimale impact op het milieu als het gaat om brandstof gebruik, kielzog en geluid'

Vatoz

De Enata Group, een jachtbouwer uit de Verenigde Arabische Emiraten, onthulde recentelijk een nieuw en innovatief ontwerp voor een foiling jacht met de naam Vatoz. Het tien meter lange jacht is gebaseerd op het originele chassis van het merk en is voortgekomen uit een samenwerking met de bekende ontwerper Timur Bozca. Volgens Enata Group is het jacht een toonbeeld van "foiling-expertise, verbluffend design, functionaliteit en efficiëntie".

Een rog boven het water

Vatoz, wat rog betekent, beschikt over een gestroomlijnd design waarbij de nadruk ligt op haar "epische aanwezigheid terwijl de luchtstroom rond de cabine vakkundig wordt gemanipuleerd". Veel wollige termen, maar ook wij moeten toegeven dat het jacht er op zijn minst bijzonder uit ziet. Het jacht beschikt over de Foiler-technologie waar Enata bekend om staat en daardoor kan de Vatoz 1,5 meter boven het water vliegen. In foiling modus kan het jacht een snelheid van maximaal 40 knopen bereiken. Daarnaast zorgt deze Foiler technologie ervoor dat het jacht een minimale impact heeft op het milieu.

Volgens Timur Bozca, de ontwerper in kwestie, geeft het foiling een "geheel nieuwe dimensie aan de jachtervaring". De ontwerper vertelt in een persstatement: "De ervaring en het comfort van The Foiler is de droom die de jachtindustrie probeert te bereiken. Het is de perfecte uitbreiding van elegantie, rust en een visie op de toekomst, die wordt weergegeven in onze ontwerpen."

Een gestroomlijnd ontwerp

Volgens Enata past dit jacht precies bij de nieuwe generatie in de jachtwereld: "Het prachtige nieuwe ontwerp is gebaseerd op Enata's huidige 10-meter Foiler en deelt al zijn voordelen en technologie", zegt Alois Vieujot, de directeur van het bedrijf. Hij vervolgt: "Dit is het perfecte voorbeeld van het soort samenwerkingen dat we maken op ons bewezen foiling platform, waardoor nieuwe spelers toegang krijgen tot al onze technologie."

Voor het ontwerp van het interieur wordt voortgeborduurd op het ontwerp van het exterieur: een stijlvolle hut gevuld met natuurlijk licht door de geblindeerde ramen en het dakraam. Buzca vertelt: "Elk ontwerpelement van het project dient een doel. Het belangrijkste idee achter de Vatoz is het maximaliseren van de dynamiek, geïnspireerd door de pijlstaartrog. Onder de strakke oppervlakken en gebogen lijnen schuilt een aerodynamisch meesterwerk. Opvallende lijnen trekken je oog over de voorkant en naar de prominente vleugels."

Voor nu kunnen we alleen nog genieten van de renders, maar we gokken dat ook de real deal in de smaak zal vallen bij vele jachteigenaren op zoek naar een unieke ervaring op het water.

Motorjachten
  • Enata
  • Bozca