De kunst van understatement: waarom Quiet Luxury de nieuwe trend is 

Een krachtige tegenbeweging aan de schitterende pracht en praal van traditionele luxe. 

De kunst van understatement: waarom Quiet Luxury de nieuwe trend is 

We kennen allemaal het gezegde ‘less is more’. Nog niet zo lang geleden zagen we in de mode vooral het motto ‘less is bore’. Oftewel, te weinig is saai. Daarom werden kleding, tassen, schoenen en modeaccessoires vooral voorzien van heel veel logo’s. Hoe groter des te mooier en vooral belangrijk was het dat dit heel erg aanwezig was. Gelukkig was logomania, zoals dit werd genoemd, weer verleden tijd en is er ruimte voor een nieuwe trend die we met zijn allen zeker zullen omarmen; Quiet Luxury. Een krachtige tegenbeweging aan de schitterende pracht en praal van traditionele luxe.

Quiet Luxury: luxueuze eenvoud

De naam Quiet Luxury laat zich letterlijk vertalen als Stille Luxe. En dat zegt eigenlijk precies wat deze trend belichaamt: subtiele eenvoud, luxe zonder schreeuwerigheid en vooral verfijning tot in de kleinste details. Het is een verfijnde benadering waarbij vakmanschap, hoogwaardige materialen en tijdloos design centraal staan. De prachtige designs die dit oplevert trekt de aandacht door bewondering voor de details, de luxe materialen, een ideale pasvorm. Een ander hoeft niet per se mee te genieten van de kwaliteit en luxe van bijvoorbeeld  Aurélien schoenen, als jij zelf maar dat luxe gevoel hebt. Het idee is niet om aandacht te trekken, maar eerder om bewondering te oogsten door de details.

Duurzaamheid en bewustzijn

EEen van de drijvende krachten achter de opkomst van Quiet Luxury is de groeiende vraag naar duurzaamheid en ethisch bewustzijn in de mode. Wanneer kleding en schoenen overdadig trendy zijn en maar kortdurig modieus worden geacht, dan ontstaat er overmatige consumptie en een wegwerpcultuur, waar we eigenlijk juist heel ver weg van willen zijn. We willen tijdloze stukken in de kledingkast en op de schoenenplank, die overal bij passen en dus een langere tijd meegaan. We willen weten waar het materiaal vandaan komt, waar de kleding, schoenen en accessoires van zijn gemaakt en niet pronken met het merk. Transparantie is dus net zo belangrijk voor het bewustzijn over de kleding die we dragen. Daarnaast wil je natuurlijk niet inleveren op kwaliteit van wat je draagt en het luxe gevoel wat daarbij hoort.

Luxe merken die niet opvallen

Een ander mooi aspect van de Quiet Luxury trend, is dat het de herwaardering van individualiteit aanmoedigt. Je mag gewoon weer je eigen stijl ontdekken en je kleden zoals jij dat wilt. Weg met meelopen met de massa; doe wat past bij jou. Hou je van polo’s? Dan zorg je dat je hier meerdere stukken van in de kast hebt liggen. Dat geldt ook voor een mooie pantalon of jurk, zonder dat er per se een bepaald merk aan te pas komt. Hierdoor zal alleen een andere kenner weten wat en ‘wie’ je draagt. Maar is dat eigenlijk nog belangrijk binnen deze trend? Het is veel belangrijker dat je kiest wat jij wil dragen en wat past bij jouw tijdloze garderobe. Eigenlijk maak jij je eigen trend, waarbij zelfexpressie centraal staat. Kies daarom voor stukken waarvan je weet dat je ze op meerdere manieren en bij verschillende gelegenheden kan dragen en zoek daarbij duurzame kleding en schoenen uit die lang mee zullen gaan.

Prachtig kleurenpalet

De luxe trend wordt overigens gekenmerkt door een zevental kleuren die je echt in je garderobe wil opnemen. Dit zijn zwart, lichtroze, donkergrijs, olijfgroen, khaki, roomwit en marineblauw. Deze kleuren kun je gemakkelijk met elkaar combineren en zijn altijd wel in de mode. Het tijdloze  kleurenpalet  kun je nog uitbreiden met lichtblauw en mosgroen, mochten lichtroze en olijfgroen niet helemaal bij je passen qua kleuren. Wit en zachte tinten bruin voeren bij Quiet Luxury overigens wel de boventoon. Deze kleuren bieden namelijk altijd de ruimte voor een accentkleur. Wat dacht je van een polo in oranje of een paar oceaankleurige mocassins? Door de rest van je kleding rustig te houden, geef je de ruimte voor zo een kleur om op te vallen in stilte.

Verfijnde elegantie

Quiet Luxury wordt gekenmerkt door verfijning, kwaliteit en elegantie. Hierbij worden stoffen en materialen van hoge kwaliteit zeker gewaardeerd, want het is wellicht een stille modestijl, maar niet altijd de goedkoopste. Maar als je echte kwaliteit wenst, dan moet je ook gaan voor die merken die dat bieden. Zo creëer je zelf een verfijnde, elegante, luxe garderobe, zonder daar per se de nadruk op te leggen. Quiet Luxury wordt een trend genoemd, maar met het oog op duurzaamheid en het samenstellen van een tijdloze garderobe kun je het beter een beweging noemen die elegantie en eenvoud omarmt, met een focus op duurzaamheid, individualiteit en de kracht van stilte. Terwijl de wereld zich blijft ontwikkelen, lijkt Quiet Luxury de nieuwe maatstaf te worden voor een verfijnde en bewuste levensstijl. Het is geen luide verklaring, maar wel een mooie zachte belofte van tijdloze allure en verantwoordelijke keuzes.

Nieuws
  • Quick PS (Unsplash)