Pieter Heerema geëerd als zeiler van het jaar

Op maandagavond 6 november werd de Conny van Rietschoten Trofee uitgereikt. De prijs die elk jaar naar de zeiler van het jaar gaat is uitgereikt aan Pieter Heerema, voor zijn prestatie in de Vendée Globe.

Conny van Rietschoten Trofee

De genomineerden voor de titel ‘Zeiler van het Jaar’ 2017 ging dit jaar tussen drie uiteenlopende zeilers. Het olympische zeilduo Afrodite Zegers & Anneloes van Veen begonnen dit jaar aan een fantastisch jaar in de 470. Met vijf keer goud, een Europees kampioenschap en vierde op het WK stonden ze het hele seizoen op nummer 1 van de wereldranglijst. Ze moesten het in deze verkiezing opnemen tegen Carlo Huisman, de jonge zeiler die zich dit jaar in de kijker wist te varen tijdens de America’s Cup, als grinder van het winnende team: Emirates Team New Zealand. Hij was nauwelijks bijgekomen van deze unieke prestatie of hij werd door Bouwe Bekking al aan boord gevraagd bij Team Brunel. De keus van de jury viel uiteindelijk op de 66 jarige ‘No Way Back’ zeiler Pieter Heerema, die als eerste Nederlander ooit op 65-jarige leeftijd de prestigieuze zeilwedstrijd Vendée Globe voltooide. Na 116 dagen op zee finishte hij op donderdag 2 maart om 22.26 uur als 17e, hondsmoe na deze uitputtingsslag.“Gehoopt wel, het is bijzonder om met zulke verschillende discplines in het zeilen genomineerd te zijn en dan te winnen. Het was voor mij nu of nooit met deze prijs, net als met de Vendée Globe het geval was.”

Pieter Heerema wint Conny van Rietschoten Trofee

Flyer Trofee voor jonge talenten

RS:X windsurftalent Sil Hoekstra was naast het Narca 15 duo Bjarne Bouwer en Eliott Savelon, genomineerd. Hoekstra is een veelbelovende windsurfer, als junior stond hij al meerdere malen op het podium tijdens WK’s en EK’s. Hoogtepunt van afgelopen jaar was zijn tweede plaats op het Youth Sailing World Championship. Ook dit jaar heeft hij zich geplaatst voor dit jeugd WK, een evenement waar hij zijn prestatie van afgelopen jaar zeker wil verbeteren. De jury heeft het Nacra 15 duo als winnaars van de Flyer Trofee gekozen. “We zijn wel een beetje verrast, Sil is hierin wel een geduchte concurrent. Hij is meer ervaren en heeft ook veel prijzen gewonnen. We gaan nu voor het jeugd WK in China en hopen ons volgend jaar ook voor de jeugd Olympische Spelen te plaatsen. Dan moeten we wel splitsen, want hier zit je met een mixed crew. We varen dan tegen elkaar en proberen elkaar zo beter te maken."

Sil Hoekstra, Bjarne Bouwer, Eliott Savelon en Jacob van der Goot

Coach van het Jaar en Mediaprijs 2017

In tegenstelling tot de hierboven genoemde juryprijzen werden de winnaars van de publieksprijzen Coach van het Jaar en Mediaprijs tijdens het Zeiler van het Jaar Gala door de aanwezigen bepaald. Opnieuw werd de coach van Marit Bouwmeester genomineerd, vorig jaar won haar toenmalige coach, Jaap Zielhuis, de prijs. Dit jaar heeft haar broer Roelof Bouwmeester het stokje over genomen, en met succes. Na veel blessureleed wist hij haar naar een Wereldkampioenschap én een Europees Kampioenschap te begeleiden. Daarnaast zet hij zich in voor de talenten in de Laser klasse. Deze avond nam Bouwmeester het op tegen Splash coach Hans Loermans, al jaren de drijvende kracht achter deze klasse. Loermans motiveert zijn zeilers altijd net een stapje verder te gaan, en kijkt verder dan alleen resultaat. Zeilers die dankzij hem in de top van de Splash hebben gevaren, zien we ook regelmatig terug in de top van andere klassen. Nadat de stemmen geteld waren kwam Roelof Bouwmeester als winnaar uit de bus. “Het is een eer hier te staan, hoewel je op deze prijs eigenlijk niet echt invloed hebt. Het is mijn eerste seizoen als coach van Marit, dit is dan wel een kers op de taart na zo'n seizoen."

Sander van der Borch (L) Jules Bänffer (M) en Maurice Leeser

Voor de Mediaprijs waren fotograaf Sander van der Borch en oprichter van Zeilhelden, Jules Bänffer, genomineerd. Van der Borch heeft afgelopen jaar zijn klasse als fotograaf weer eens bewezen tijdens de America’s Cup. Al jarenlang is hij wereldwijd een veelgevraagd vakman die met zijn spectaculaire werk de zeilsport onder de aandacht brengt bij het grote publiek. Jules Bänffer is bekend vanwege zijn werk voor Zeilhelden. Grensverleggend, buitengewoon en persoonlijk: dat zijn de kernwaarden van Zeilhelden. Het platform focust zich niet op de mainstream zeilmedia en brengt vooral eigen content. Het publiek koos Sander van der Borch als winnaar van de Mediaprijs. “Super mooi, mensen zien mij natuurlijk nooit, alleen mijn foto’s. Leuk dat het publiek hier dan dus toch op mij stemt.”

Maas Trofee

De Maas Trofee, de prijs voor een persoon/personen die zich in de zeilsport op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet, had de jury bestemd voor Peter Annink. Deze wedstrijdleider uur sang, treedt al jaren op als International Race Officer en wedstrijdleider voor verschillende evenementen. Zo was hij in het verleden onder meer IRO en wedstrijdleider bij het WK 470 in Scheveningen, samen met Marinus Blickman. Ook fungeerde hij jarenlang als wedstrijdleider bij de Van Uden Reco in Stellendam, is hij jarenlang betrokken bij de U4 baan in Zeeland en bij de befaamde North Sea Regatta. De jury kent de Maas Trofee toe aan Anink vanwege zijn lange staat van dienst, zijn grote belangeloze inzet voor de zeilsport en zijn grote verdiensten voor deze sport. “Ben wel een beetje verwend de laatste tijd, dit is de derde prijs op rij na de Prins Hendrik der Nederlanden Prijs en de Frans Sluijters bokaal vorig jaar. Heel mooi, nu druk op zoek naar mijn opvolgers!”

Onderschrift

Over het Zeiler van het Jaar Gala

De Conny van Rietschoten Trofee is de zeilsport-prijs van Nederland en wordt tijdens het Zeiler van het Jaar Gala uitgereikt aan de beste zeiler(ster) van Nederland in dat jaar. Het is een bijzonder evenement waar Nederlands toppers uit alle facetten van de zeilsport bij elkaar komen en de hoogtepunten van het afgelopen zeiljaar vieren. Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van het Watersportverbond en de Stichting Zeiltrophy. Beide organisaties hebben als doel de zeilsport in Nederland te bevorderen.