SEAir ontwerpt een vliegende 40-voeter

De nieuwe modellen van de America’s Cup kondigen een nieuw monohull foiling tijdperk aan. Ze zijn niet de enigen die de lucht in willen. Het Franse SEAir is achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van een foilende 40-voet monohull. 

SEAir

Twee jaar lang bestudeerde het ontwerpbureau het foilen en afgelopen jaar werd een Mini 747 met hun foils en patenteerde systemen uitgerust. Nu is het tijd voor iets groters, zo laat het bureau weten. De ontwikkelingen op de tekentafel zijn inmiddels ver gevorderd. Aan het begin van 2018 start SEAir met de bouw van hun eerste vliegende 40-voeter. Naar verwachting is het eerste model eind 2018 of begin 2019 klaar om over het water te vliegen.  

Vliegende start

Met de Mini 747 hebben de ontwerpers zich al bewezen. Inmiddels hebben zes potentiele klanten zich al gemeld voor de 40-voeter. “Het starten van een lijn met 40-voeters begint steeds realistischer voor ons te worden,” vertelt Bertrand Castelnerac, mede-oprichter van SEAir. “Onze ontwerpstudies en testen hebben ons bij essentiële vraagstukken gebracht. Het ontwikkelen van dit type boot duurt erg lang, je kunt niet zomaar iets in elkaar zetten. Een ding is wel zeker, dit ontwerp is hoe dan ook sneller dan non-foilers van hetzelfde formaat." Het vliegende zeiljacht is ontworpen voor pure snelheid. Bertrand verwacht dan ook dat er records gezet kunnen worden met deze boot. Het streven is om een internationale 40-voet vliegende klasse op te zetten. 

Video van de Mini 747