Hondenwacht

Dagdromen door slaaptekort, ontdekken dat Sirenen echt bestaan, onderlinge irritatie na weken varen, wat als er windkracht acht komt, de heimwee naar een vers broodje en de veel te kleine vliegtuigstoel op weg naar huis…

Hondenwacht

Zes weken op zee

Aan het begin van de wereldreis van duurzaam jacht Ya vaart Peter Veen zes weken mee. Tijdens de nachtelijke hondenwacht is schrijven een manier om wakker te blijven. Deze korte verhalen zijn daarvan het resultaat. Soms vrolijk, soms poëtisch of mijmerend. De ruim zestig belevenissen laten zien hoe het leven aan boord verloopt als je met z'n tweeën wekenlang doorvaart. Omdat er altijd iemand wakker moet zijn, wordt de 24 uur van een dag verdeeld in blokjes van vier uur. Vier uur wakker, vier uur slapen. En dat zes weken lang in een vast ritme. 

De hondenwacht start om middernacht en eindigt om vier uur ‘s ochtends. Het is een eenzame wacht. Wie geen wacht heeft slaapt en wil niet gestoord worden door gestommel, gekraak, geklapper, onverwachte manoeuvres, lampen of geklets. Buiten is het donker, binnen is het donker. Alleen op de kaartentafel brandt een zwak rood lampje. Je vecht tegen de slaap en wacht. Je wacht.

Zestig verhalen

Peter Veen beschrijft in zestig korte verhalen de zee, het varen, het leven aan boord en hoe hij zich voelt na wekenlang doorvaren over Noordzee, Kanaal, Golf van Biskaje. Hoe prachtig de zee soms is, hoe verraderlijk ook. Hoe verwarrend nachtvaren kan zijn. Over de heimwee die je voelt als je even belt met thuis op de schaarse momenten dat er bereik is. En over de vreemde ervaring om weer aan wal te stappen in een wereld die niet beweegt. 

De vormgeving van Hondenwacht is van ontwerper Monique Kalfsbeek en het schilderij op de cover is van Giovanni Winne. Het boek telt 96 pagina's en kost € 12,50. Hondenwacht is in te zien en te bestellen via www.peterveen.nl.