Sluis Kornwerderzand moet breder voor superjachten

Het breder maken van de sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk is urgent geworden nu De Vries in Makkum een nieuwe opdracht heeft gekregen.

Kornwerderzand

Het breder maken van de sluizen bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk is urgent geworden nu De Vries in Makkum een nieuwe opdracht heeft gekregen. Dat schrijft de Klaas Kielstra, Lid van de Gedeputeerde Staten in Friesland, in een brief aan de Tweede Kamer. Bij De Vries in Makkum wordt op het moment gebouwd aan een superjacht van 110 meter lang. De werf heeft ondertussen een nieuwe opdracht gekregen voor de bouw van een nog groter schip. Om dat schip te kunnen bouwen is het noodzakelijk dat de sluis zo snel mogelijk breder gemaakt wordt.

Kielstra nodigt leden van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat uit voor een bedrijfsbezoek zodat zij zelf kunnen zien dat een bredere sluis noodzakelijk is. De noordelijke provincies, verscheidende gemeenten in de regio en het bedrijfsleven zijn al jaren aan het lobbyen voor een bredere sluis maar krijgen niet voldoende geld bij elkaar, omdat het Rijk niet voldoende wil bijdragen. Het verbreden van de sluis kost 150 miljoen Euro. De provincies Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland hebben een bijdrage van 60 miljoen toegezegd.

Bron: Omrop Fryslan