Zonnebrandcrème soms onbetrouwbaar

Insmeren is belangrijk, dat weten we allemaal. Maar zijn de crèmes wel zo betrouwbaar als we denken? 

Zonnebrand

Blootstelling aan UV-straling zorgt ervoor dat je huid sneller veroudert en verbranden is nooit goed. Naast een pijnlijke huid kan huidkanker ook een van de gevolgen zijn. Watersporters krijgen veel UV-straling te verduren, een goede zonnebrandcrème is daarom belangrijk. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat niet alle zonnebrandsprays de beloofde bescherming bieden, en dat is natuurlijk zeer kwalijk.

Bart Combée, directeur Consumentenbond, vertelt: “Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid.”

Om welke merken gaat het?

De zonnebrandsprays van Australian Gold en Lucotivaal scoorden een dikke onvoldoende op bescherming. Australian Gold’s Spraygel Sunscreen Clear blijft steken op factor 19 en Lucovitaal’s Voorkomt Zonneallergie op factor 15 (terwijl ze beiden factor 30 beloven). Lovea’s Nature Protection beschermt onvoldoende tegen UV-A en scoort een 3,9 op bescherming.

Aan te raden

In de test komen Garnier’s Ambre Solaire Dry Protect Spray en Vision’s Every Day Sun Protection Spray er als beste uit. Beiden hebben het testoordeel 7,5 en bieden prima bescherming. Vision is van deze twee het best voor de gevoelige huid, omdat het geen parfum of allergenen bevat. Kruidvat’s Solait High sunspray heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding en is dan ook de beste koop. Vision scoort iets beter op bescherming dan Garnier en Kruidvat. 

Uv-straling

UV-A-straling kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot. De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen UV-B-straling, die zorgt voor verbranding van de huid. Voor de alle testresultaten van de Consumentenbond klik je hier.