Walvishaaien hotspot Madagaskar

De met uitsterven bedreigde walvishaaien trekken naar Madagaskar.

Walvishaai

Madagascar staat onder meer bekend om de unieke dieren die er leven, van lemuren en zeldzame kameleons tot exotische vogels en de vleesetende fretkat. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat het eiland ook een hotspot is voor ’s werelds grootste vis: de walvishaai.

Tijdens onderzoek van het Madagascar Whale Shark Project werden 85 jonge walvishaaien geteld rond het eiland Nosy Be. Het was al bekend dat hier veel zeeschildpadden, maatroggen en migrerende bultruggen zwommen. Het enorm aantal walvishaaien dat in de periode september-december hier kwam eten, was echter een grote verrassing. Ook van belang was het feit dat deze haaien een onontdekte populatie vertegenwoordigden, wat te zien was aan het unieke stippenpatroon op hun lichaam. Een aantal van de walvishaaien kregen een tag om hun bewegingen te volgen, waardoor het team een nieuwe hotspot ontdekte vlakbij Pointe d’Analalava, zo’n 180 kilometer van Nosy Be. Uit andere data bleek dat vijf haaien tot de Comoroseilanden zwommen en twee andere zo’n 2150 kilometer naar het zuidelijkste puntje van Madagascar. 

Goed nieuws dus, aangezien er door overbevissing, onbedoelde bijvangst en botsingen met boten steeds minder walvishaaien in de oceaan zwemmen. Het dier staat dan ook op de RIUCN RedList als een wereldwijd bedreigde diersoort. 

Bron: lonelyplanet.nl