Nick Jacobsen en Team Brunel breken kite wereldrecord

De Deense kitesurfer Nick Jacobsen heeft met behulp van het Nederlandse Team Brunel een wereldrecord gezet voor de hoogste Kite Tow Up. Het nieuwe record staat nu op 277 meter boven zeeniveau. 

Team Brunel

De succesvolle recordpoging vond woensdag 6 december plaats in de Tafelbaai in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het oude record van Jesse Richman stond op 244 meter en vond plaats achter een speedboot. Jacobsen deed het achter Brunel onder zeil. Ter vergelijking het hoogste gebouw in Nederland, de Maastoren, is slechts 164,75 meter en de Eiffeltoren is 317 meter.

Tow up

Woensdagmiddag werd een lijn van 500 meter achter de boot gesleept, waar Jacobsen zichzelf aan de lijn vastklikte. De bootsnelheid van Team Brunel zorgde vervolgens voor de daadwerkelijke lift omhoog. Team Brunel-lid Kyle Langford, zelf een fanatiek kitesurfer had de controle over de lijn aan boord van Team Brunel. Na het bereiken van de maximale lengte daalde de kiter uiteindelijk rustig en veilig naar het water in iets meer dan een minuut.   

Nick Jacobsen

De 30-jarige Deen, Nick Jacobsen, is geen onbekende in de wereld van de extreme sports. In april van dit jaar sprong hij nog van het derde hoogste gebouw ter wereld, de Burj al-Arab, met een vlieger. Daarnaast won de Deen ook al vele grote freestyle kite-evenementen over de hele wereld waaronder de Red Bull King of the Air 2017.