Op naar de Taiwan Boatshow

Sinds 2012 is het in Taiwan toegestaan om vrijwel overal het water op te gaan en daar spelen de markt en de overheid op in. De branche is volop in ontwikkeling en heeft voor het derde jaar op rij haar eigen groeiende Boatshow.

Taiwan Boatshow

De meeste Taiwanese jachtbouwers zijn gevestigd in en rondom Kaohsiung. Van 15 tot en met 18 maart verzamelen zij zich met tal van andere nautische exposanten in het Kaohsiung Exhibition Center en de Horizon City Marina voor de Taiwan Boatshow. Taiwan. De scheepswerven van Taiwan bouwen voornamelijk grotere jachten en het land is de grootste jachtenfabrikant van Azië. Hoewel er nog niet heel veel verkoop in eigen land is, exporteren ze groots naar het buitenland. In 2016 werden hier meer jachten van 80 voet of langer geproduceerd dan in Amerika. Alleen Italië, Nederland en Turkije staan in volgorde nog boven Taiwan in deze productieranglijst. Om nu te zeggen dat de Aziatisch werven de markt in de Verenigde Staten overnemen, is wat voorbarig, maar de export is duidelijk op de stars and stripes gericht. 

Een van Taiwans superjachtbouwers is Ocean Alexander, een opvallend westers georiënteerd bedrijf, dat zich bewust op de Amerikaanse markt richt. Johnny Chueh is de CEO van de werf en legt uit: ‘We bouwen hier wel andere jachten dan de Europese ontwerpen. De focus ligt op Amerika en daar zijn ze wat conservatiever in design. Je ziet dat verschil eigenlijk in alles, neem nou de kledingstijl van de Europeaan. Je zal in Amerika maar weinig rode of gele broeken zien, jullie Europeanen zijn creatievelingen op ieder vlak en dat zie je ook terug in jullie jachten. We moeten natuurlijk strijden tegen de vooroordelen van goedkope Aziatische producten, maar op dit niveau kun je jezelf geen goedkoop materiaal permitteren als jachtbouwer. Bij Ocean Alexander zetten we al jaren in op kwaliteit en service, iets wat ons mede groot heeft gemaakt.’ De werf bouwt motorjachten in de range van 21,9 tot 30,5 meter en superjachten van 34,2 tot en met 47,2 meter en werkt veel samen met Engelse en Amerikaanse scheepsarchitecten. ‘We investeren veel in geavanceerde tril-isolatiesystemen voor motoren. We proberen onze schepen zo stil mogelijk te maken, zodat de opvarenden geen hinder ervaren. En ja, dat doen we al jaren met succes kan ik in alle eerlijkheid zeggen.’ Ocean Alexander is een van de grootste Taiwanese jachtbouwers met internationale allure. 

Al 30 jaar actief

Een van de andere grote werven is Johnson Yachts. Tijdens een rondleiding op de werf lopen we tussen de jachten van 70 tot en met 115 voet. De werf viert haar 30 jarige jubileum en CEO Andy Huang vertelt trots: ‘We hebben inmiddels meer dan 300 jachten gebouwd en daardoor veel kennis in huis. Net als in het westen verzorgen wij een wereldwijde service voor onze klanten. De grootste afzetmarkt is in Amerika, maar we proberen ook steeds meer in eigen land onze jachten en de daarbij behorende levensstijl te promoten. Naast het Kaohsiung Exhibition Center ontwikkelen we een nieuwe jachthaven. De eerste steigers en boten liggen er inmiddels, de faciliteiten zijn nog in ontwikkeling maar ten tijde van de boatshow zijn ook deze klaar.’ Het is een uitbreiding op een reeds bestaande haven naast het beursterrein. 

Argo Yacht Club

De Argo Yacht Club is de eerste luxe jachtclub van het land en heeft zich gevestigd in deze haven. De jachtclub werd 103 jaar geleden opgericht in de Republiek China, maar richt zich nu vooral op inwoners van Taiwan. ‘We hopen dat de Aziatische cultuur zich kan mengen met de watersportbranche. Onze leden geven het al van generatie op generatie aan elkaar door. Helaas is het aantal watersporters gering in Taiwan, maar door samen te werken met onder andere de boatshow en met bedrijven in de maritieme industrie hopen we watersport toegankelijker te maken voor de Taiwanese bevolking.’ De Argo Yacht Club zet zich daarnaast in om het charteren in Taiwan te bevorderen. Zo kunnen nationale en internationale bezoekers via hen een charterschip boeken. 

Prachtig eiland

Het is voor velen wat overdreven om speciaal voor de Taiwan Boatshow naar Azië te vliegen. Gelukkig heeft Taiwan veel meer te bieden. De groene zuidkust is prachtig. De kustplaatsen hebben voldoende luxe resorts en hotels waar je tot rust kunt te komen. Langs de hoofdweg van Kenting vind je opvallend veel kartbanen, dus wie een middagje wil scheuren zit hier ook goed. Het is snel donker in Taiwan, dus de avond begint vroeg. Na het diner, wat in iedere gelegenheid weer verassend lekker is, loop ik nog even naar het strand. De zee is warm en is prettig om in te zwemmen. Na een avondduik geniet ik nog even van de sterrenhemel vanaf het rustige strand en overdenkt de geneugten van dit prachtige eiland. 

Praktische informatie

De beurs is verdeeld in zeven verschillende thema’s: Yachts and Boats, Equipment and Accessories, Watersports and Recreation, Maritime Service, Luxury Corner, International Pavilion en Marina Display. Daarnaast is nog een lifestyle gedeelte ingericht. De organisatie verwacht zo’n 25.000 bezoekers op de beurs. 

PLAATS 

Kaohsiung Exhibition Center, Horizon City Marina, Kha Shing 22 Marina. DATA Van donderdag 15 tot en met zondag 18 maart 2018

OPENINGSTIJDEN Dagelijks van 10.00 – 18.00 uur 

TICKETS 

Het is aan te raden om tickets al vast online te bestellen via www.boatshow.tw 

REIS NAAR TAIWAN 

Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten van Schiphol naar Kaohsiung. KLM of Cathay Paci c bieden de snelste verbinding met een korte tussenstop in Hong Kong. De laatstgenoemde is het voordeligst en heeft met 13.40 uur de kortste reistijd. Een ticket kost tussen de 600 en 800 euro. 

LOKAAL VERVOER 

De taxi’s zijn goedkoop en de chau eurs rijden standaard op de meter. Zorg voor wat kleingeld, de meeste taxichau eurs hebben niet veel wisselgeld op zak. Het is handig om het adres van je hotel of andere bestemming op papier te hebben. Veel taxichau eurs spreken beperkt Engels. 

Vanaf het vliegveld is het ook mogelijk om de bus of de metro naar het centrum te nemen. Tickets zijn te koop op het station. Bij het Kaohsiung Exhibition Center is ook een bushalte aanwezig.