Dit zijn dé restaurants van Florence

Benieuwd waar de Florentijnen zelf naartoe gaan? Dit zijn hun favoriete eet- en drinkadressen.

Florence

Uit eten gaan is een geliefde bezigheid van de Florentijnen. Vooral op zaterdag zitten de restaurants vaak tjokvol en is het aan te raden om te reserveren. De meeste restaurants openen om 20:00 uur, maar dan zul je tussen de toeristen eten. Florentijnen komen zelf pas vanaf 21:00 uur binnen. 

1.) La Ménagère

Een van de hipste spots van Florence is zonder twijfel La Ménagère. Dit conceprestaurant heeft een volledig eigen stijl, waarbij onder meer een restaurant, een bloemenzaak, een koffiebar en een woondesignwinkel naadloos in elkaar overlopen. Het coole urban design van het interieur maakt het geheel helemaal af. 

2.) Zio Gigi

In het traditionele Toscaanse restaurant Zio Gigi is het altijd gezellig druk. Oom Gigi is een luidruchtige amicale man die af en toe spontaan een lied zingt of je begroet met: cia amore! Je eet hier eenvoudige en simpele gerechten, zoals de lokale specialiteit ribollita (Toscaanse maaltijdsoep) of een pasta al ragù. Vooral tijdens de lunch is dit een goede stek. 

3.) Vivoli

Vivoli zit aan een klein, sfeervol pleintje en is al sinds 1930 een begrip in Florence. Je drinkt hier een lekkere cappuccino en haalt er de allerlekkerste ijsjes van de stad. Het plakkaat boven de winkel herinnert aan Giovanni Duprè, een neoclassistische beeldhouwer die vroeger in dit pand zijn studio had. Tegenwoordig staat een groot aantal van zijn beelden in het Palazzo Pitti. De ijssalon is tot laat open en is te herkennen aan zijn felroze neonverlichting. 

4.) Signor Vino

Signor Vino is een wijnwinkel en restaurant ineen. Buiten zit je heerlijk op het terras met een spectaculair uitzicht op de Ponte Vecchio. Je eet hier een smakelijk bord pasta, een salade of een planke met verschillende Italiaanse kazen. Uiteraard is er een zeer uitgebreide wijnkaart. Aan het einde van de middag kun je hier ook terecht voor een gezellig aperitief. Neem dan wat lekkere hapjes van het buffet.

5.) Trattoria La Casalinga

Trattoria La Casalinga zit wat verscholen achter de witte gordijntjes, maar wie daarachter kijkt, ziet een stampvol en oergezellig restaurant. De naam van deze trattoria betekent 'de huisvrouw'. Hier kun je traditionele Toscaanse gerechten proeven, zoals pappardelle al cinghiale (lintpasta met wild zwijn) of het bekende vleesgerecht bistecca alla fiorentina. De gerechten zijn goed.

Gratis route Florence

Local Kim Lansink maakte voor time to momo Toscane een route door Florence. Het is de ideale route om de stad te leren kennen. Naast de belangrijkste bezienswaardigheden, ontdek je ook het minder bekende deel van de stad. Vanaf 1 juli is de time to momo-route 'Florence' gratis te downloaden in de time to momo-app (Android & iPhone) en in de time to momo-webshop.