Superjacht Equanimity onder de hamer

Het superjacht Equanimity van $ 250 miljoen wordt komende maand geveild in Maleisië.

Equanimity

Het in Nederland gebouwde superjacht Equanimity wordt komende maand geveild in Maleisië. Het 91,5 meter jacht werd in 2014 voor $ 250 miljoen gekocht met Maleisisch overheidsgeld. Met de veiling hoopt de Maleisische overheid een deel van het aankoopbedrag terug te zien.

De Maleisische zakenman Jho Low kocht het jacht van Oceanco in Alblasserdam. Het jacht werd symbool van het grootschalige corruptieschandaal, waar zelfs de toenmalige premier Najib Razak dicht bij betrokken was. Razak staat in deze zaak terecht voor het wegsluizen van zo’n € 9 miljoen. Het ontwikkelingsfonds 1MDB dat werd leeggeroofd was bedoeld om de Maleisische economie te stimuleren, maar het geld werd uitgegeven aan luxe feesten, dit jacht en er werd een gulle gift gedaan aan de film The Wolf of Wall Street.

Equanimity werd op verzoek van de Verenigde Staten, dat onderzoek deed naar de corruptieschandaal, in Indonesië aan de ketting gelegd. De Maleisische premier Mahathir Mohamad vroeg of het jacht door Maleisië overgenomen mocht worden om het daar te veilen.