Triskel Marine Integrel wint DAME Award

Juryvoorzitter Birgit Schnaase reikte de prestigieuze DAME Award 2018 uit aan Triskel Marine Integrel tijdens de Breakfast Briefing op de openingsdag van METSTRADE 2018 in RAI Amsterdam.

DAME Award

15 jaar onderzoek naar energie-efficiëntie

De ontwerpinspanningen en het veelbelovende effect van het volledig geïntegreerde Integrel generatorvervangingssysteem van Triskel Marine gaven de doorslag. Triskel Marine deed 15 jaar onderzoek naar energie-efficiëntie op vaartuigen en superjachten. Dit leidde uiteindelijk tot Integrel, een systeem dat gebruik maakt van de opening tussen de schroefcurve en de optimale efficiëntie van de aandrijfmotor om energie te genereren die vervolgens wordt opgeslagen voor AC en DC-toepassingen. Dit verbetert de efficiency van de brandstof die wordt verbrand en zorgt ervoor dat er geen aparte generator nodig is.

De jury was vooral te spreken over het feit dat het systeem de milieubelasting van de huidige pleziervaart kan reduceren. Ook werden de eenvoud van de werking waardoor het vaartuig zich voor lange periodes stil kan voortbewegen en de mogelijkheid om het systeem door te ontwikkelen voor allerlei andere toepassingen genoemd.

Voortgang op het bedrijfs- en sectorniveau

Juryvoorzitter Birgit Schnaase zei over de uitkomst: “De inzendingen waren wederom getuige van grote voortgang op zowel het bedrijfs- als het sectorniveau. De voornaamste aanleiding voor de DAME Award is het stimuleren van goede ontwerppraktijken in elk aspect. De jury was dan ook erg verheugd om te zien dat er zo veel inzendingen waren met een goede balans tussen vorm en functie.”

“Er waren dit jaar extreme tegenstellingen in het formaat van de producten, variërend van primaire systemen voor superjachten tot de kleinste beugels. Hoewel het soms makkelijker is om het grootschalige werk dat een ontwerpteam heeft gestopt in een goed uitgedacht, complex product te herkennen, zag de jury hetzelfde niveau aan ontwerpdetail in eenvoudige producten die juist vaak als vanzelfsprekend worden gezien.

“Het is makkelijk om je neer te leggen bij de gevestigde oplossingen in de sector, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om de ervaring aan boord, de efficiency van de productie of de potentiële reductie van de milieubelasting te verbeteren. Op de uiteindelijk lijst winnaars, bijzondere vermeldingen en nominaties staan vooral producten die dit punt bevestigen.”

Naast de DAME Award werden vijf andere producten uitgeroepen tot categoriewinnaar. Er waren maar liefst 22 eervolle vermeldingen. METSTRADE 2018 duurt nog tot en met 15 november, waar alle genomineerden en winnaars zijn te bekijken. Bekijk hier alle winnaars.