Sustainability Programma gaat verder na einde Volvo Ocean Race

In Den Haag vond afgelopen week de laatste Ocean Summit van de Volvo Ocean Race 2017-18 plaats. Deze hielp bij de ontwikkeling van een roadmap voor toekomstige oplossingen om de gezondheid van de wereldzeeën te verbeteren.

Volvo Ocean Race

Gedurende de tweedaagse Ocean Summit in Den Haag zette de reeks aankondigingen de koers uit naar een gezondere toekomst van de oceanen. Bovendien maakte het Volvo Ocean Race Sustainability Programma zijn plannen voor na de race bekend.

Met het einde van de huidige editie in zicht, werd aangekondigd dat het duurzaamheidprogramma zich volledig blijft inzetten voor de verdere ontwikkeling van dit wereldwijde sportevenement met duurzaamheid, gericht op de gezondheid van de oceaan, als een centrale pijler van haar missie.

Aankondigingen die in Den Haag werden gedaan: 

  • World Sailing lanceerde World Sailing Trust. Deze nieuwe, mondiale liefdadigheidsinstelling promoot de gezondheid van de oceanen en laat de participatie van de sport in het beschermen van zijn eigen toekomst groeien. Dit om de erfenis van de race te versterken.
  • Naast de provincie Zuid-Holland tekende ook Den Haag de UN Environment #CleanSeas campagne en maken ze een plan om alle plastic producten recyclebaar te maken.
  • World Ocean Council, een leiderschapsalliantie van de ocean industry, onthulde de formatie van een cross-sectorale zakelijke coalitie. Deze gaat de landelijke bronnen van mariene vervuiling aanpakken met de focus op microplastic.

Anne-Cecile Turner, leider van het Sustainability Programme, zei: “De Volvo Ocean Race zal het programma gebruiken als katalysator voor verandering om de gezondheid van de oceaan te beschermen. De doelstelling wordt om te leiden, inspireren en zich te engageren door middel van een nog sterker, innovatief programma. En het combineren van zeilen en innovatieve duurzaamheidplatforms, die zijn ontworpen om echte en tastbare impact te creëren voor het behoud van de oceanen, wereldwijd en lokaal.”

Meer Ocean Summits

In aanloop naar de volgende editie van de Volvo Ocean Race zullen meer internationale Ocean Summits worden georganiseerd. Ook het educatieve programma zal worden voortgezet, net als het pionieren met het Scientific Programme dat gefocust is op oceaan plastic en een duurzame toekomst.

Om deze doelstellingen te bereiken, blijft de Volvo Ocean Race met een reeks innovatieve partners werken, waaronder 11th Hour Racing en UN Environment. Dit om een blijvende erfenis na te laten en om echte verandering voor een gezonde planeet te stimuleren.

Lisa Svensson, Director for Ocean, UN Environment, zei: “Volvo Ocean Race bood een geweldig platform om de strijd tegen plastic vervuiling naar een geheel nieuw niveau te tillen. Politieke en zakelijke leiders rondom de wereld zijn gemobiliseerd en we zien snelle veranderingen. UN Environment kijkt ernaar uit om de samenwerking te versterken en de Clean Seas Campagne samen met de overheden en de private sector naar een volgend niveau te brengen.”

Minder vervuiling in de opvoeding

Afgelopen donderdag sprak H.K.H. Prinses Laurentien, directrice van Fauna en Flora International, over de noodzaak om plastic vervuiling te stoppen en hoe cruciaal de opvoeding van kinderen is voor het vinden van oplossingen voor de plastic crisis.

Volvo Ocean Race-zeilers Liz Wardley en Nicolai Sehested spraken over hun rol als zeilers, die in het kader van het Volvo Ocean Race Science Programme wetenschappelijke proeven uitvoerden. Op het podium blikten Dee Caffari van Turn the Tide on Plastic, Annemieke Bes van Sun Hung Kai/Scallywag, Mark Towill van Vestas 11th Hour Racing, Simeon Tienpont, van team AkzoNobel, Xabi Fernandez van Mapfre en Carolijn Brouwer en Donfeng Race Team terug op de race en hoe we de gezondheid van onze oceanen kunnen verbeteren.

Verbod op eenmalig gebruik van plastic

Karmenu Vella, Europees Commissaris van Milieu, Maritieme Zaken en Visserij praatte over het EU voorstel om eenmalig gebruik van plastic te verbieden. Minister van infrastructuur en water, Cora van Nieuwenhuizen, sprak over de Nederlandse ambitie om in 2015 een circulaire economie te hebben.

In break sessies werden de onderwerpen hernieuwbare energie, zero emissie scheepvaart, circulaire economie en oceaanmanagement verkend. Dr Luiza Mirpuri van de Mirpuri Foundation gaf een presentatie over de impact van plastic op de menselijke gezondheid.

Gedurende de zeven Ocean Summits in Alicante, Kaapstad, Hong Kong, Newport, Cardiff, Göteborg en Den Haag gingen overheden, bedrijven en voorvechters van schone oceanen sterke commitments aan om de verspreiding van plastic in onze zeeën te stoppen.

Het Volvo Ocean Race Sustainability Programme is een samenwerking van sustainability partners 11th Hour Racing, de Mirpuri Foundation en de andere partners Volvo, AkzoNobel, Ocean Family Foundation, Stena Recycling en Bluewater.

De UN Environment #CleanSeas is partner van de race met als doel om overheden, bedrijven en individuen aan te moedigen tot veranderingen in hun eigen leven en zo hun plastic footprint te verminderen.