Nederlandse duiker (39) overleden bij berging gezonken superjacht Bayesian

Een tragedie op zee: tijdens de berging van het gezonken superjacht Bayesian is een Nederlandse duiker om het leven gekomen. Het luxe jacht verging vorig jaar tijdens noodweer nabij Palermo, waarbij ook de eigenaar – een Britse techmiljardair – en zijn dochter het leven verloren.

Bayesian

Bij de voorbereidingen voor de complexe berging van het superjacht Bayesian is op vrijdag 9 mei een 39-jarige Nederlandse duiker overleden. De man werkte voor een Nederlands bergingsbedrijf dat deel uitmaakt van het internationale team dat het gezonken vaartuig bij Sicilië boven water probeert te halen. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet definitief vastgesteld.

Berging stilgelegd na tragisch ongeluk

De werkzaamheden aan het wrak zijn voorlopig stilgelegd. TMC Marine, het Britse bedrijf dat leiding geeft aan de operatie, laat weten eerst af te wachten wat het onderzoek naar de dood van de duiker uitwijst. Volgens Italiaanse media wordt er momenteel gekeken of de man tijdens zijn werk onder water geraakt is door een stuk metaal, mogelijk tijdens het gebruik van een snijbrander.

Het lichaam van de duiker werd overgebracht naar de haven van Porticello. De autopsie zal hopelijk duidelijkheid geven over wat er precies is gebeurd.

Wrak van Bayesian nog altijd mysterieus

Het superjacht Bayesian zonk in de zomer van 2024 plotseling voor de kust van Sicilië, terwijl het voor anker lag ten oosten van Palermo. Aan boord bevonden zich 22 mensen. Zeven van hen overleefden het drama niet, onder wie de Britse techmiljardair Mike Lynch en zijn 18-jarige dochter.

Tot op de dag van vandaag is onduidelijk hoe het moderne jacht, dat gebouwd was om extreme weersomstandigheden te doorstaan, zo snel ten onder kon gaan. Italiaanse autoriteiten hebben inmiddels drie bemanningsleden, waaronder kapitein James Cutfield, als verdachte aangemerkt. Ze worden onder meer verdacht van doodslag en het veroorzaken van een scheepsramp.

Nederlandse expertise betrokken bij berging

Bij de bergingsoperatie is een consortium betrokken waarin ook twee Nederlandse bedrijven, Smit Salvage en Hebo Maritiem, een belangrijke rol spelen. De overleden duiker zou volgens Italiaanse media voor Smit gewerkt hebben. De inzet van Nederlandse maritieme expertise onderstreept het internationale karakter van de berging, die zowel technisch als juridisch van groot belang is.

Pas als het wrak geborgen is, kan het onderzoek naar de toedracht van de ramp worden afgerond. Voorlopig ligt alles stil.

Nieuws
  • Sfischer, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons