7x fine dine-restaurants aan het water

Van Giethoorn tot de Maas: 7 toprestaurants waar je zo kunt aanmeren voor een culinaire ervaring aan het water.

water

Wat is er fijner dan een zonnige dag op het Veerse Meer of de Vecht, omringd door kabbelend water? De perfecte afsluiter: aanmeren bij een restaurant langs de waterkant. Wij selecteerden zeven top fine dine-adresjes aan het water, allemaal terug te vinden in de Top-100 van restaurantgids Lekker500. Absoluut het aanleggen waard.

Restaurants

Spectrum (Amsterdam, aan het IJ)

Aan het dobberen op de gracht? Leg aan bij Waldorf Astoria en laat je betoveren door het 12-gangenmenu van SVH Meesterkok Sydney Schutte. Truffel met aardappel en Comté, bijpassende topwijnen en een majestueus interieur maken dit een plek om niet te vergeten. In de Top-10 van Lekker, op nummer 5.

Beeld: Spectrum / Lekker500

De Lindenhof (Giethoorn, aan de grachten)

In het idyllische Giethoorn serveren SVH Meesterkok Martin Kruithof en sommelier Marjan de Jonge seizoensgebonden gerechten met internationale invloeden. Denk: Thaise bitterballen en kreeft. Ga mee op watersafari met picknickmand of dineer klassiek in de stijlvolle eetzaal. Stevig in de Lekker500, op plek 20.

Beeld: De Lindenhof / Lekker500

Meliefste (Wolphaartsdijk, aan het Veerse Meer)

Verscholen aan het water serveert Thijs Meliefste visuele smaakkunst. Amuses met het thema ‘Smaken van het meer’, schelpen op het bord en een wijnkaart die perfect aansluit. Vanuit de jachthaven loop je zó het terras op. Een Zeeuwse topbestemming.

Beeld: Meliefste / Lekker500

Parkheuvel (Rotterdam, aan de Maas)

Twee Michelinsterren, uitzicht op de Maas en een menu waarin Franse klasse samensmelt met Aziatische finesse. Bij SVH Meesterkok Erik van Loo en zijn familie klopt werkelijk alles – van amuse tot ravioli van Bresse-kip. Zoon Juliën staat klaar om de toekomst vorm te geven.

Beeld: Parkheuvel / Lekker500

Da Vinci (Maasbracht, aan de Maas)

SVH Meesterkok Margo Reuten is de enige vrouwelijke chef met een Michelinster in Nederland. Samen met partner en wijnkenner Petro Kools serveert zij klassiekers als gepocheerde tarbot. De wijnkelder bevat ruim 11.500 flessen – en dat proef je.

Beeld: Da Vinci / Lekker500

Aan de Poel (Amstelveen, aan De Poel)

Twee sterren, een ontspannen sfeer en uitzicht op het water: Aan de Poel biedt het allemaal. Bij Stefan van Sprang en Rob Veuger geniet je van steak tartaar met kaviaar of truffelrisotto. En met zeshonderd wijnlabels is de keus reuze. Lekker500 plaats 26.

Beeld: Aan de Poel / Lekker500

De Nederlanden (Vreeland, aan de Vecht)

Een charmant hotel-restaurant aan de Vecht, waar Chef Wilco Berends oesters en tournedos Rossini serveert om je vingers bij af te likken. Op het terras kijk je uit op de brug en langsvarende boten. Blijven slapen? Zeker geen slecht idee.

Beeld: De Nederlanden / Lekker500

Lekker500

De Lekker500 is dé restaurantgids van Nederland en selecteert jaarlijks de 500 beste zaken van het land. Editie 2025 telt 340 pagina’s en 62 nieuwe adressen. Naast recensies van alle restaurants vind je er ook volop inspirerende verhalen.

Sinds 5 november 2024 ligt Lekker500 editie 2025 in de winkel voor €23,99. Bestellen kan via lekker.nl/bestel. Nieuw: recensies zijn na registratie ook online te lezen – handig, altijd bij de hand.

Culinair
  • Aan de Poel / Lekker500