/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fy1soIpV1TB5T5q1742984377.jpg)
Goed nieuws voor bootbezitters die door Amsterdam varen: de overgangsregeling voor de emissieloze zone is uitgesteld. Watersportorganisaties HISWA-RECRON en het Koninklijk Nederlands Watersportverbond hebben een belangrijke overwinning behaald in hun strijd tegen de gemeente Amsterdam. Tijdens een zitting bij de voorzieningenrechter werd afgesproken dat booteigenaren voorlopig meer tijd krijgen om zich aan de nieuwe regels aan te passen.
Oneerlijke regeling onder vuur
De gemeente Amsterdam heeft plannen om vanaf 1 april 2025 een emissieloze zone in te stellen in het centrum. Dit betekent dat boten met een verbrandingsmotor niet langer welkom zijn. Om booteigenaren tegemoet te komen, bedacht de gemeente een overgangsregeling. Maar die bleek in de praktijk oneerlijk. Wie vóór 1 april 2025 een doorvaartvignet koopt, mocht nog drie jaar blijven varen met een verbrandingsmotor. Maar wie een binnenhavengeldvignet aanschaft, kreeg maar liefst vijf jaar de tijd. HISWA-RECRON en het Watersportverbond vonden dit ongelijkheid en eisten dat alle booteigenaren een gelijke overgangsperiode van vijf jaar zouden krijgen.
Extra tijd voor bezwaren
De rechter deed geen definitieve uitspraak, maar er werd een belangrijke afspraak gemaakt: de overgangsregeling wordt verlengd en geldt tot zes weken na de afhandeling van de bezwaarprocedure. Dit betekent dat bootbezitters voorlopig geen keuze hoeven te maken. Ze hebben nu zes weken extra na afloop van de bezwaarfase om hun beslissing te nemen.
Belanghebbenden kunnen nog tot en met 28 maart officieel bezwaar maken tegen de regeling. HISWA-RECRON en het Watersportverbond roepen booteigenaren op om hier massaal gebruik van te maken.
Elektrisch varen niet zo snel haalbaar
Een van de grootste knelpunten in de overgang naar emissieloos varen is de infrastructuur. Door netcongestie is het zeer onwaarschijnlijk dat er binnen drie jaar voldoende laadpunten zijn om alle elektrische boten te bedienen. Sommige netbeheerders verwachten pas in 2031 een zwaardere aansluiting te kunnen realiseren. Dit betekent dat veel booteigenaren die nu nog een doorvaartvignet hebben, in de knel komen. De gemeente dwong hen in feite om een duurder binnenhavengeldvignet te kopen, simpelweg om twee jaar langer de tijd te hebben om te schakelen naar elektrisch varen.
Met het uitstel van de overgangsregeling is er nu in elk geval wat meer ademruimte voor bootbezitters. Of de regeling uiteindelijk wordt aangepast, blijft voorlopig nog onzeker. Maar één ding is duidelijk: de strijd voor een eerlijke overgangsregeling is nog niet gestreden.
- Adobe Stock