Milieuramp dreigt: Gebotste schepen in Noordzee nog steeds in brand

Twee schepen botsten op elkaar in de Noordzee, waarna een hevige brand uitbrak. Een bemanningslid wordt nog vermist, terwijl milieu-experts vrezen voor een ecologische ramp.

Noordzee

Een gigantische scheepsramp op de Noordzee blijft voor onrust zorgen. Maandag botsten olietanker Stena Immaculate en vrachtschip Solong op elkaar voor de kust van het Britse Hull. Dinsdag staan beide schepen nog steeds in brand. Hulpdiensten hebben 36 bemanningsleden in veiligheid gebracht, maar één persoon van het vrachtschip wordt nog vermist. Daarnaast dreigt een enorme milieuramp door lekkende kerosine en een lading giftige chemicaliën.

Chaos op zee: bemanningsleden springen overboord

De botsing vond plaats in dichte mist, en ooggetuigen spreken van een enorme vuurbal met meerdere explosies. Sommige bemanningsleden zagen geen andere uitweg dan overboord te springen. De Britse kustwacht en reddingsdiensten rukten massaal uit en slaagden erin om 36 opvarenden te redden. Toch blijft de zoektocht naar één vermiste persoon zonder succes, waardoor de zoekactie is gestaakt.

Milieuramp dreigt: lekkende kerosine en gevaarlijke stoffen

De Stena Immaculate, die kerosine vervoerde voor het Amerikaanse leger, heeft een onbekende hoeveelheid vliegtuigbrandstof in zee gelekt. Bij een volle lading zou het om 58 miljoen liter kunnen gaan. Ecologen waarschuwen voor catastrofale milieuschade en mogelijke gevolgen voor het zeeleven en de kustgebieden, waaronder Nederland.

Nog zorgwekkender is de vracht van de Solong. Het schip vervoerde containers met natriumcyanide, een extreem giftige stof die bij contact met water dodelijke dampen kan produceren. Of deze stof in de Noordzee is terechtgekomen, is nog onduidelijk. Daarnaast had het vrachtschip ook een onbekende hoeveelheid alcohol aan boord, wat de brand mogelijk verder voedt.

Hoe kon dit gebeuren?

De oorzaak van de ramp is nog niet vastgesteld, maar maritiem expert Nigel Bassett wijst op mogelijke menselijke fouten of technische mankementen. "Een schip dat voor anker ligt, hoort niet zomaar geramd te worden. Dit duidt op een ernstig probleem aan boord van de Solong," aldus Bassett. Mogelijk werd er op automatische piloot gevaren zonder dat iemand de brug bemande.

Internationale zorgen en Nederlandse betrokkenheid

De impact van deze ramp beperkt zich niet tot Groot-Brittannië. Greenpeace Nederland roept op tot snelle actie om milieuschade te beperken. Rijkswaterstaat volgt de situatie nauwgezet, maar heeft nog geen hulpverzoek ontvangen van de Britse autoriteiten. Volgens het Verdrag van Bonn kunnen landen rond de Noordzee samenwerken bij olierampen, maar Groot-Brittannië moet officieel om hulp vragen.

Wat nu?

Hulpdiensten blijven werken aan het blussen van de branden en het beperken van milieuschade. Ondertussen zal een grootschalig onderzoek moeten uitwijzen hoe deze ramp kon gebeuren en hoe soortgelijke ongelukken in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Nieuws
  • Adobe Stock