/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FwQ6hUV2kYDDabA1739782212.jpg)
De REV Ocean, het grootste onderzoeksexpeditieschip ter wereld van maar liefst 194,9 meter, zal zijn afbouw ondergaan bij Damen Shiprepair Vlissingen. Het contract voor deze indrukwekkende operatie is getekend tussen Damen en Rossilini’s Four-10. REV Ocean, dat momenteel wordt gebouwd bij Vard in Noorwegen, heeft onlangs haar eerste proefvaarten voltooid en staat gepland voor oplevering in het vierde kwartaal van 2026.
Innovatieve aanpassingen
De afbouw omvat zowel het interieur als het exterieur van het megajacht. De werkzaamheden vinden plaats in de overdekte droogdokfaciliteiten van Damen. Ondanks een bouwpauze in 2021 blijft de visie voor REV Ocean onveranderd. Het schip krijgt een indrukwekkende verlenging van 12 meter in het midden, wat zorgt voor meer drijfvermogen. Ook wordt een deel van het staal vervangen door lichtere materialen. Daarnaast wordt de indeling van het schip aangepast om meer ruimte te creëren voor wetenschappelijke activiteiten in de hoofdhangar.
Unieke missie: Kennis vergaren voor de oceanen
De Noorse eigenaar en zakenman Kjell Inge Røkke heeft een bijzondere missie voor ogen met de REV Ocean: “Het schip wordt een platform voor het verzamelen van kennis. Onderzoekers, milieuorganisaties en andere instellingen zijn van harte welkom om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen en kansen die de oceanen bieden.”
Hoewel de REV Ocean niet als volwaardige superjacht wordt beschouwd, is het ontwerp in samenwerking met de gerenommeerde superjachtontwerper Espen Øino tot stand gekomen. Hierdoor is het schip zowel luxe als functioneel.
Hightech uitrusting voor oceaanonderzoek
Het schip wordt uitgerust met geavanceerde apparatuur voor oceanografisch onderzoek. Zo kan de REV Ocean mariene gebieden, stromingen, de zeebodem, vissen, dieren en planten in kaart brengen. Door de verlenging ontstaat ruimte voor een speciale onderzeeboot hangar, een HiPAP-systeem voor het volgen van onderzees onderzoeksmateriaal en een extra wetenschappelijk laboratorium.
Bovendien beschikt het schip over een 3D-printfaciliteit en een metaalwerkplaats, zodat het team tijdens missies zelf onderdelen kan produceren. Er worden vier nieuwe gastenhutten toegevoegd, waardoor het schip plaats biedt aan 36 gasten en 54 bemanningsleden. Ook komt er een mediaruimte voor livestreams en interviews met wetenschappers aan boord.
Duurzaam design met indrukwekkend bereik
De REV Ocean is ontworpen met duurzaamheid in gedachten. Het schip is uitgerust met een energie-terugwinningsroer, middelhoge snelheidsmotoren, een directe diesel-elektrische aandrijving en een uitlaatgasreinigingssysteem. Ondanks de verlenging zal het brandstofverbruik relatief laag blijven, terwijl de brandstofcapaciteit met 32 procent toeneemt voor een groter bereik.
Wereldwijde expeditie en chartermogelijkheden
Na oplevering zal REV Ocean beschikbaar zijn voor charter. Het schip staat gepland voor een eerste expeditie naar het Noordpoolgebied via de Noorse kust, waarna ze koers zet naar de Zuidelijke Oceaan via de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.
Met deze indrukwekkende specificaties en missie is de REV Ocean niet alleen het grootste, maar ook een van de meest geavanceerde onderzoeksschepen ter wereld.
- Trygve / Adobe Stock