Her Majesty's Yacht Britannia, ooit de trotse koninklijke jacht van Groot-Brittannië, is inmiddels een iconisch museum dat duizenden bezoekers jaarlijks trekt. Na meer dan 40 jaar dienst voor de Britse koninklijke familie, bracht de Britannia de koningin en andere royals naar meer dan 600 havens in 135 landen. Maar wat maakt dit jacht zo bijzonder? En waarom is het de moeite waard om de geschiedenis van de Britannia vandaag de dag te ontdekken?
Koninklijke geschiedenis
De Britannia werd in 1953 gelanceerd door koningin Elizabeth II en ging op 11 januari 1954 in dienst. Gedurende haar carrière voer de jacht maar liefst 1.087.623 zeemijlen, een bewijs van haar onvermoeibare inzet voor de Britse monarchie. Tijdens haar jaren op zee was de Britannia een mobiel symbool van de Britse macht en charme. Ze bevorderde de Britse diplomatie, was een rijdende ambassade voor de koninklijke familie, en bood ruimte aan vele wereldleiders, van presidenten tot koninginnen.
De jacht was een echte meesterwerk van haar tijd. Met luxe voorzieningen, drie imposante masten, en een snelheid van 21,5 knopen. De Britannia was ontworpen met het idee dat ze in tijden van oorlog zou kunnen worden omgebouwd tot een ziekenhuisschip. Dit bleek echter een misverstand toen de jacht tijdens de Falklands Oorlog niet in staat was om deze functie te vervullen.
De laatste reis van de Britannia
Het laatste hoofdstuk van de Britannia werd geschreven in 1997. Toen besloot de Britse regering het schip uit dienst te stellen. Het schip had een kostbare refit nodig, maar de kosten waren moeilijk te rechtvaardigen. Het politieke debat rondom haar decommissioning werd gepaard met de publieke onvrede van koningin Elizabeth II. Zij was zichtbaar verdrietig tijdens de ceremonie.
De laatste missie van de Britannia was het vervoer van de laatste gouverneur van Hong Kong, Chris Patten, en de prins van Wales, terug naar Groot-Brittannië na de overdracht van de stad aan China.
Van koninklijk vaartuig naar toeristische trekpleister
Vandaag de dag ligt de Britannia permanent aangemeerd in de haven van Leith, Edinburgh. Hier doet het dienst als museum, en trekt jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers. Het jacht is nu een symbool van Britse maritieme geschiedenis, en biedt bezoekers een kijkje in het leven van de koninklijke familie op zee. De kamers, waaronder de slaapkamer van de koningin, het staatsdiner en de teekamer, worden getoond zoals ze waren tijdens de hoogtijdagen van de jacht.
Het schip herbergt ook enkele bijzondere items. Zoals bijvoorbeeld de beroemde Land Rover die ooit door de koninklijke familie werd gebruikt, en de oude Rolls-Royce Phantom V die op de kade ligt. Bovendien kunnen bezoekers de 1936 raceryacht Bloodhound bewonderen, die ooit eigendom was van de koninklijke familie.
De toekomst van een koninklijk jacht
Hoewel er sinds de decommissioning van de Britannia veel gespeculeerd is over een opvolger, zijn de plannen voor een nieuw koninklijk jacht tot nu toe nooit van de grond gekomen. In 2019 doneerde Sir Donald Gosling £50 miljoen voor de bouw van een nieuw jacht, maar plannen voor een opvolger stuitten op politieke en financiële bezwaren.
In 2021 maakte premier Boris Johnson bekend dat er plannen waren voor een nieuw 'nationaal vlaggenschip', maar zelfs deze plannen zijn op de lange baan geschoven, met mogelijke bezuinigingen als gevolg.
Het erfgoed van Britannia
Het is duidelijk dat HMY Britannia veel meer was dan een luxe jacht. Het was een symbool van de Britse monarchie, een drijvende ambassade, en een belangrijk instrument in de buitenlandse politiek van Groot-Brittannië. Terwijl het schip nu rust in de haven van Leith, blijft het een integraal onderdeel van het culturele erfgoed van het VK. Een bezoek aan de Britannia is niet alleen een duik in de geschiedenis, maar ook een kans om te ervaren hoe de monarchie zich op zee beweegt.
Dus, als je ooit in Edinburgh bent, mis dan niet de kans om dit iconische schip te bezoeken en het verleden van de Britse monarchie te herontdekken!
- Adobe Stock