/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2024%2F10%2FdaU3alBQk9WQJc1729589306.jpg)
Een recent voorval in het Waddengebied heeft de aandacht getrokken van zeilliefhebbers en nautische experts. Een Russisch zeiljacht, dat onlangs op weg was naar de Russische enclave Kaliningrad, ondervond twee keer problemen in de Nederlandse wateren. Dit avontuur eindigde met een gedwongen vertrek uit Nederland.
Van Montenegro naar de Wadden
Het zeiljacht begon zijn reis in juni 2024 vanuit Montenegro. Het maakte tussenstops in verschillende Europese havens. Ondanks het ontbreken van een geldig visum slaagden de opvarenden erin om in diverse landen aan wal te gaan. Ongeveer anderhalve week geleden probeerden ze aan te leggen in IJmuiden. De Kustwacht verleende echter geen toestemming. Dit was de eerste hint dat hun reis vol obstakels zou zijn.
Problemen in het Waddengebied
De problemen voor het zeiljacht begonnen toen het schip vastliep op een zandbank tussen Vlieland en Terschelling. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kwam in actie om het schip naar de haven van West-Terschelling te slepen. De opvarenden, twee Russen, waren in nood en kregen tijdelijke hulp, ondanks dat ze geen geldig visum hadden. Dit was mogelijk dankzij de noodsituatie, waardoor de autoriteiten hen een veilige haven konden aanbieden.
Na hun tijdelijke opvang in de haven moesten de opvarenden aan boord blijven, met toestemming om alleen naar de winkel te gaan en noodzakelijke reparaties te regelen. De douane en politie doorzochten het zeiljacht grondig.
Tweede tegenslag en uitzetting
Na hun vertrek uit Terschelling kwamen de Russen opnieuw in de problemen, ditmaal voor de kust van Ameland. Een gescheurde zeil zorgde ervoor dat de KNRM opnieuw moest ingrijpen en het jacht naar de haven van Nes bracht. Daar werd vastgesteld dat het zeiljacht niet meer zeewaardig was, wat de situatie bemoeilijkte.
Omdat de opvarenden door de sancties tegen Rusland niet konden blijven, werd besloten om hen per vliegtuig uit Nederland te zetten. Het zeiljacht is in beslag genomen en ligt momenteel in de haven van Nes, waar een beslissing over de toekomst van het schip nog moet worden genomen.
Wat dit betekent voor de zeilgemeenschap
Dit voorval is niet alleen een herinnering aan de uitdagingen van het zeilen in onvoorspelbare omstandigheden, maar ook aan de strenge visumregels die momenteel gelden voor Russen in Europa. Voor veel zeilers is het cruciaal om goed voorbereid op reis te gaan, met aandacht voor de geldende wetgeving en de zeewaardigheid van hun vaartuig.
- NU.nl
- Adobe Stock