De HH44: nieuwe catamaran met WOW-factor

De Hudson Marine Group verlegt de normen voor multihulls met de nieuwe HH44.

HH44

Hoewel veruit de meeste multihulls in Frankrijk worden gebouwd, zagen we in La Grande Motte een in China gebouwde catamaran: de HH44. Het jacht is niet alleen mooi, maar het is ook voorzien van een aantal opmerkelijke kenmerken die we nog niet eerder hebben gezien. Zo is het jacht voor 50% gebouwd uit carbon en heeft ze een bijzondere hybride-aandrijving. Uit testgegevens blijkt ook nog eens dat dit performance-jacht uitstekend presteert. Geen wonder dat de HH44 aan de overkant van de oceanen al volop geprezen werd in de vakpers. Nu is dus Europa aan de beurt: Nautique stapte in Frankrijk aan boord om dit bijzondere schip uitgebreid te inspecteren.

Multihulls

Multihulls zijn tegenwoordig immens populair en de Internationale Multihull Show in de zonnige Franse kustplaats La Grande Motte is voor ons vandaag de beste graadmeter van de laatste ontwikkelingen in de branche. Met 70 multihulls in de haven – waaronder vele primeurs – en talloze stands op het droge, is deze zonnige locatie ieder jaar in april een vaste bestemming voor de liefhebbers. Het internationale evenement neemt een bijzondere plaats in onder de bootshows omdat vrijwel alle bezoekers hier serieus en specifiek geïnteresseerd zijn in multihulls. Het afgezette haventerrein is erg overzichtelijk en de nabijheid van de luchthavens van Montpellier, Béziers en Marseille, plus een station van de TGV, zorgen ervoor dat de show gemakkelijk bereikbaar is voor de vele internationale gasten uit de hele wereld.

Instapmodel

Hoewel de HH44 tussen alle primeurs in de overvolle haven van La Grande Motte geen prominente plaats heeft, ziet iedere kenner direct dat dit een bijzonder schip is. Het nieuwe jacht oogt esthetisch fraai met en profil een slank silhouet en scherpe boegen. De vloeiende achterwaartse lijnen, de lange raampartij en de carbon ‘bull bar’ maken dit schip opvallend sportief. De belangstelling voor een bezoek aan boord is dan ook enorm. Gelukkig heb ik tijdig een plek aan boord gereserveerd in de drukke agenda van de Nederlandse importeur Ron Spoelstra, maar eerst laten wij u kennismaken met de werf: Hudson Yacht Group in Xiamen, China.

Streven naar perfectie

De letters ‘HH’ zijn niet onbekend in zeilerskringen, vaak geassocieerd met Helly Hansen, een gerenommeerde fabrikant van zeil- en skikleding. Hudson Wang, oprichter van de Hudson Yacht Group, en CEO Paul Hakes gebruiken ‘HH’ nu als merknaam voor hun bijzondere multihulls. De schepen worden gebouwd onder leiding van zoon James Hakes. Recent bezocht importeur Ron Spoelstra de werf in China en was onder de indruk van de omvang van Hudson Marine. Het complex telt zeven hallen, waarvan drie in gebruik zijn voor de serieproductie. Hier worden vijftien identieke schepen in afbouw geplaatst: de HH44, HH52 en HH60. Alle productieprocessen, inclusief de fabricage van carbon onderdelen, vinden ter plaatse plaats. Spoelstra merkte op hoe hoog de kwaliteitseisen zijn: “Iedereen is goed geïnstrueerd en gemotiveerd om alleen het allerbeste te maken.” Bij Hudson Marine worden alle productielijnen en onderdelen continu getest en verbeterd. Zodra de schepen klaar zijn, ondergaan ze negen dagen intensieve tests in een bassin, inclusief het herhaaldelijk laden en ontladen van accu's en het individueel testen van zonnepanelen. Dit streven naar perfectie is in Europa niet standaard, wat verklaart waarom Hudson's multihulls wereldwijd, vooral in de VS, zo populair zijn. De toenemende vraag heeft geleid tot lange orderlijsten en de opening van een tweede fabriek in de Filipijnen.

Carbon

Terwijl we aan boord stappen van de HH44 worden we direct geconfronteerd met stuurconsoles van zwart carbon; als het ware het handelsmerk van Hudson Marine. De 44-voeter is namelijk voor 50% gebouwd uit deze sterke koolstofvezels die in de ovens 48 uur lang op hoge temperatuur gelamineerd worden met epoxy. Alle belangrijke onderdelen, zoals de boegspriet, de roeren en de gebogen zwaarden zijn ter plekke volledig uit carbon gevormd. Volgens Spoelstra worden de nieuwe HH52 en HH60 zelfs geheel uit carbon gebouwd. Dat alles leidt voor al deze HH-jachten tot een bijzondere en extreem sterke constructie die in Europa eigenlijk alleen door Gunboat wordt geëvenaard.

Sensoren

In de cockpit van de HH44 maakt Spoelstra ons attent op een aantal unieke details van dit jacht. Zo is het terras aan de achterzijde volledig afgesloten; een veilig idee. De zwemplatforms worden omhoog geklapt en kunnen desgewenst elektrisch worden neergelaten. Ook de zeerailing is om veiligheidsredenen hoger dan gebruikelijk. Zittend achter de stuurconsoles kan het zicht naar voren soms belemmerd worden door de opbouw. In dat geval kan de stuurman het stuurwiel kantelen in drie posities om beter zicht of meer beschutting te verkrijgen onder de vaste bimini. Bijkomend voordeel is dat de elektrische lieren hierdoor nog beter bereikbaar zijn. Voor de verstaging is gebruik gemaakt van dikke Kevlar-kabels en de terminals in het dek zijn voorzien van sensoren die continu de krachten meten die hier worden uitgeoefend op de tuigage. Bij harde wind kun je vanuit de boordcomputer dus tijdig het advies krijgen om het grootzeil te reven. Ook dat is een unieke veiligheidsmaatregel. Opvallend is ook de carbon constructie op het voordek die als een soort bull bar de boegspriet onwrikbaar verankert. Uiteraard zijn ook de vijf meter lange, C-vormige carbon zwaarden op de SC-versie echte eye catchers.

Strakke inrichting

De salon en het achterdek zijn op deze HH44 Sport Cruising in principe minimalistisch ingericht, en dat laat voor potentiële eigenaren volop ruimte voor individuele aanpassingen qua kleuren en accessoires. Volgens Spoelstra is in de lichtgekleurde panelen in het interieur ook carbon verwerkt om gewicht te besparen. Dat geldt dus ook voor de keuken met eiland, die standaard is voorzien van alle denkbare luxe. Een comfortabele navigatiehoek – ook van carbon én met perfect uitzicht – vinden we eveneens aan de bakboordzijde. De grote openslaande ramen aan de voorzijde zorgen voor een constante luchtstroom en daardoor zal een airco hier vaak overbodig zijn. Onderdeks vinden we de gebruikelijke indeling met een compleet appartement voor de eigenaar in de hele bakboord romp en twee gastenhutten in de stuurboord drijver. De voorste gastenhut is weliswaar als slaapplaats wat krap, maar in de praktijk zal deze ruimte meestal als facilityroom worden ingericht. De HH44 is standaard voorzien van extra aanvaringsschotten, zowel in het voorschip als het achterschip, die ervoor zorgen dat het schip ook bij eventuele beschadigingen blijft drijven.

Hybride aandrijving

We nemen nog een kijkje in de motorruimte, want ook daar is plaats voor een primeur: de aandrijving geschiedt namelijk door twee driecilinder dieselmotoren, die op dezelfde as direct gekoppeld zijn aan twee elektromotoren en (hydro-)generatoren. Ze leveren elk maximaal vijf kilowatt aan elektrische energie. Zowel varend op de motor als zeilend wordt er dus continu stroom opgewekt. Het hele concept heet Ecodrive. Aangevuld met de zonnepanelen op het kajuitdak van 4,2 Kilowatt is dat ruim voldoende om de grote batterij Lithiumaccu’s op peil te houden. De HH44 is overigens leverbaar in een Ocean Cruise (OC) versie en een Sport Cruise (SC) versie, waarbij alleen de laatste is voorzien van deze Ecodrive en de carbon zwaarden.

Zeilt als een monohull

Met de reputatie die Morelli & Melvin hebben met het ontwerpen van extreme multihulls, zijn onze verwachtingen voor de prestaties van dit jacht hooggespannen. We kunnen dat vandaag helaas niet uitproberen, maar volgens de juryleden die de HH44 uitgebreid mochten testen voor de Yacht Of The Year Awards zijn de prestaties onder zeil volledig vergelijkbaar met een monohull racer. Ze beschrijven het zeilgedrag zelfs als “excellent”. De besturing van de catamaran voelt volgens hen erg direct en windvlagen worden niet omgezet in helling, maar in snelheid. De 5 meter lange C-vormige zwaarden werken als foils die zorgen voor een serieuze opwaartse kracht. Volgens de werf wordt het jacht bij 15 knopen snelheid door die ‘lift’ zo’n 1000 kilogram lichter.

Samenvatting

Succes is geen toeval voor HH-multihulls. De Amerikaanse ontwerpers Gino Morelli en Pete Melvin hebben een reputatie als het gaat om het bedenken van spraakmakende America’s Cuppers, recordbrekende maxi-multihulls, Olympische catamarans en andere extreme snelheidsmonsters op twee of drie rompen. Samen met de ervaren Nieuw Zeelandse jachtbouwer Paul Hakes en Taiwanese zakenman Hudson Wang vormt deze combinatie een uiterst solide basis voor het merk HH. Met de ultramoderne productiefaciliteiten in Azië en de gretigheid waarmee ook alle innovaties worden opgepakt zal dit merk ons in de toekomst ongetwijfeld blijven verbazen. Met bijzondere belangstelling kijken wij dan ook uit naar de nieuwe HH52.

Techspecs HH44 

Ontwerp: HH Catamarans / Morrelli & Melvin Design

Werf: HH Catamarans, Xiamen China / Cebu Filippijnen

Bouwmateriaal: Epoxy en carbon

Lengte over alles: 15,31 m

Waterlijn: 13,28 m

Breedte: 7,15 m

Diepgang: 1,59 m (cruising) / 0,76 - 3,00 m (sport)

Waterverplaatsing light: 9.560 kg (cruising) / 10.200 kg (sport)

Waterverplaatsing max: 14.500 kg

Voortstuwing: 2 x 30 Pk / 2 x Beta 30 Pk + 2 x 10 Kw Hybrid drives (sport)

Drinkwatertanks: 400 Liter / + Watermaker

Brandstoftanks: 2 x 275 liter

Grootzeil: 72,4 m2

Zelfkerende fok: 23,9 m2

Solent: 44,1 m2

Fractional reacher: 84,8 m2

Furling gennaker: 148,9 m2

Hutten: 3 of 4

Slaapplaatsen: 6 of 8

Certificaat CE-keurmerk: A (Oceaan)

Prijs: ca. €1,5 miljoen

Informatie: NorthFleet Benelux, Oostmahorn 31, 9133 DT Anjum

Telefoon: +31 (0)85 0163 063

Website: northfleet.nl

Zeiljachten
  • Hudson Marine Group