Maak deze zomer een avontuurlijke vaarroute door deze must-see stadjes van Noord-Holland. Volendam is niet het enige palingdorp van ons land, maar zonder twijfel wel het bekendste. Ontdek deze zomer de toeristische trekpleister met dit leuke rondje vanuit Monnickendam. De tocht brengt je binnendoor langs Edam en daarna buitenom via Volendam naar Marken en weer terug. Het is een leuke zomerse verkenning van toeristisch Nederland.
Historisch Monnickendam
Start je dag vroeg vanuit Marina Monnickendam, zodat je de charmante historische binnenstad kunt verkennen voordat de toeristenstroom op gang komt. Vaar naar de Binnenhaven, omringd door sfeervolle terrassen, en ontdek de rijke geschiedenis van Monnickendam, dat al sinds 1355 stadsrechten heeft. Bezoek de iconische Speeltoren, waarin het oudste met de hand bespeelbare carillon van Nederland te vinden is. Bewonder ook de gerestaureerde 17e-eeuwse Middendamsluis en de historische waag. Deze locaties bieden een fascinerend kijkje in de maritieme geschiedenis van de regio en zijn zeker een bezoek waard!
Edam via de Purmer Ee
Vaar bakboord uit naar de Grafelijkheidssluis om door de Purmer Ee te worden geschut. Na wat gepiep en gekraak in de sluis kan de tocht worden voortgezet. De Purmer Ee, de oorspronkelijke open verbinding met de Zuiderzee, draagt de bijzondere naam 'Stinkevuil'. Deze naam ontstond in de tijd van de walvisvaart, toen traankokerijen het water vervuilden en de lucht ondraaglijk maakten. Via de Purmer-Ringvaart is het mogelijk om koers te zetten naar Edam. De Ringvaart biedt een schilderachtige vaarweg door een natuurrijk gebied onder de rook van Amsterdam. Bij het binnenvaren van Edam hangt er in de vroege morgen een serene sfeer
Historische Haven
Edam, met stadsrechten sinds de 14e eeuw, is een genot om doorheen te varen. Bij de Kettingbrug, een prachtige dubbele ophaalbrug, is het wachten op de brugwachter de moeite waard. Aan het Oorgat, een waterweg in Edam, ligt de historische zeesluis die Karel V in de 16e eeuw verplichtte aan te leggen. De huidige schutsluis is een 19e-eeuwse opvolger. Na het verlaten van Edam biedt het immense Markermeer een prachtige waterroute. Dankzij de waterplantenapp is het eenvoudig te controleren of er hinder is van fonteinkruid, zodat de route optimaal kan worden genoten.
Toeristische Trekpleister
Volendam, beroemd om zijn folklore, klederdracht, en de iconische 'Dijk', trekt jaarlijks talloze toeristen aan. Deze charmante vissersplaats staat bekend om zijn pittoreske straatjes en de karakteristieke huizen aan het water. Bezoekers kunnen aanmeren in de kleinschalige maar gezellige gemeentelijke haven, die perfect is gelegen voor een verkenning van het dorp. Een wandeling over 'de Dijk' is een must-do, waarbij de levendige sfeer met cafés en restaurants volop te ervaren is. Een bezoek aan het Palingsoundmuseum hoort natuurlijk eigenlijk ook bij een dagje Volendam. Het museum biedt inzicht in de rijke muzikale geschiedenis. Dit museum viert de unieke muziekstijl van de regio, natuurlijk bekend als de "palingsound". Na een cultureel uitstapje is het tijd om te ontspannen op een van de vele terrassen aan de Dijk. Hier kan genoten worden van lokale lekkernijen zoals gerookte paling, terwijl het bruisende leven van Volendam aan je voorbijtrekt.
Friese Monnicken
Op weg naar Marken, op het Markermeer is het vaak een gezellige boel van zeiljachten en motorboten. Marken heeft zijn bestaan te danken aan Friese monniken die in de 13e eeuw dijken aanlegden om het eiland te beschermen tegen de zee. De haven, die in de 19e eeuw werd aangelegd, trekt tegenwoordig veel watersporters aan. De karakteristieke huizen en gebouwen op palen geven Marken een uniek en charmant uiterlijk, dat bezoekers meteen in het oog springt. Een bezoek aan een van de gezellige terrassen in de haven biedt de perfecte gelegenheid om te ontspannen en te genieten het prachtige uitzicht over het water.
En weer terug
De dijk die Marken met het vasteland verbindt, was ooit bedoeld als onderdeel van de drooglegging van de Markerwaard. Dit inpolderingsplan werd in 2003 gelukkig opgegeven, waardoor het Markermeer een belangrijk watersportgebied is gebleven. Tegenwoordig dragen de aanleg van de Marker Wadden en het moerasgebied Trintelzand bij aan een betere waterkwaliteit in de regio. Deze gebieden, onderdeel van de ecologische ontwikkeling van Nederland, vormen het 'blauwe hart van Nederland'. Bij de terugkeer naar Monnickendam valt op hoe het stadje vanaf het water op één grote jachthaven lijkt. Zowel Volendam als de rest van de tocht bieden een ervaring die meer dan de moeite waard is.
Lees het volledige verhaal in de Zomer Special van Nautique!
- Nautique
- Pim van der Marel