Veilig het water op met de KNRM

Met deze tips van de KNRM ben je deze zomer goed voorbereid om te gaan varen!

KNRM

Lekker een dagje op het water, beter kan niet. Behalve dan als je opeens motorpech krijgt in een drukke vaargeul. Dan slaat de sfeer snel om. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) geeft wat tips om eventuele problemen, die de pret kunnen bederven, te voorkomen.

Motorproblemen

Van de ruim 2300 keer dat de KNRM in actie moest komen vorig jaar, was dat in een kwart van de gevallen vanwege motorproblemen. Veel van deze problemen kunnen door goed onderhoud worden voorkomen. Wanneer bootmotoren een paar maanden niet of weinig worden gebruikt kan er vuil in de brandstoftank ontstaan. Tijdens het stuiteren over de golven kan dit los komen en vervolgens filters en leidingen te verstoppen. Dan houdt de motor er mee op, en kunnen er noodsituaties ontstaan waarbij snel moet worden ingegrepen. Bijvoorbeeld als je opeens stilligt in een drukke vaargeul of bij de ingang van een haven.

Oefenen met het anker

Als de motor uitvalt, kun je meestal het beste zo snel mogelijk het anker uitgooien. Het is best een goed idee om dit een keer te oefenen. Wel op een moment dat het rustig is op het water, en natuurlijk niet in een drukke vaargeul. Soms ontdek je dan dat het anker nog ergens in de verpakking ligt, onder de bank tussen de boodschappen. Of dat het anker helemaal niet zwaar genoeg is voor de boot, of dat de lijn te kort is.

Problemen met planten

Zelfs als de motor goed wordt onderhouden kunnen er motorproblemen ontstaan. Rondom het IJsselmeer, IJmeer en de Randmeren zorgt fonteinkruid voor veel moeilijkheden. Deze waterplant groeit vooral bij warm weer. Het groeit naar het licht toe vanaf de bodem, soms tot wel drie meter lang. Zo lang je binnen de vaargeulen blijft is er niets aan de hand; de waterplanten worden regelmatig gemaaid. Wil je weten waar je beter niet langs kunt vanwege het fonteinkruid? Dan kan je de actuele situatie checken via deze site.

Een extra accu

Ook adviseert de KNRM om een aparte accu te installeren voor bijvoorbeeld de koelkast. Met een enkele accu is het risico groot dat, na een middag aangemeerd bij een eilandje met de koelkast aan, de drankjes en hapjes misschien koud zijn gebleven, maar je accu leeg is.

KNRM Helpt app

Een andere handige toevoeging aan een dag op het water is de KNRM Helpt app. In de app is het mogelijk om vaarplannen te maken, waterkaarten te raadplegen, de weersvoorspelling te checken en informatie uit de omgeving op te zoeken (denk aan jachthavens, marifoonstations en watersportwinkels). Ook is er een speciale knop om hulp in te schakelen in het geval van pech of nood. De app zorgt ervoor dat de Kustwacht en de KNRM je locatie kunnen zien, waardoor je snel gevonden kunt worden en hulp kunt ontvangen.

Op deze manier hoopt de KNRM dat watersporters deze zomer goed voorbereid te water gaan.

Op het water
  • KNRM
  • Roel Ovinge