Waar moet je reisverzekering aan voldoen als je op cruisevakantie gaat?

Aha!

reisverzekering cruisevakantie

Een reis op een cruiseschip is een unieke vakantie-ervaring. Overweeg je om binnenkort een cruise te boeken, dan is het verstandig om je reisverzekering te controleren. Sluit deze bijvoorbeeld aan bij je vaarroute en bestemmingen? In dit artikel lichten we toe waar je rekening mee moet houden.

1. Bestemming(en)

Allereerst is het belangrijk om te controleren of je reisverzekering dekking biedt voor je bestemming(en). Naar welke landen gaat de cruise en waar meer je aan? Is alleen binnen Europa, dan is Europadekking waarschijnlijk voldoende.

Als je ook naar landen afreist die onder een ander continent vallen, dan is het over het algemeen verstandig om je reisverzekering uit te breiden met werelddekking. Je reisverzekering vergelijken is daarom altijd aan te raden als je een cruise hebt geboekt.

2. Vaarroute

Heb je enkel bestemmingen binnen Europees grondgebied, maar gaat de vaarroute wel via internationale wateren? Dan is het afhankelijk van je verzekeraar of de reisverzekering met enkel dekking voor Europa volstaat. Controleer in dat geval de voorwaarden van je reisverzekering om hier zekerheid over te krijgen. Soms blijkt aanvullende dekking dan nodig.

Bas Knopperts, reisverzekering expert; “Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar en je reisplannen bespreken. Zo krijg je duidelijk advies over de benodigde dekking voor je reis.”

3. Dekking medische kosten

Hoewel je het natuurlijk liever voorkomt, kan het weleens gebeuren dat je als reiziger ziek wordt tijdens je cruise vakantie. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zeeziekte, voedselvergiftiging of gewoon een griepje.

Vaak is er op een cruiseschip goede medische hulp aanwezig, in de vorm van een eerste hulp. Dit lijkt op de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis, en je kunt er terecht als je ziek bent.

Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van medicatie of een infuus bij zeeziekte, en zelfs medische onderzoeken worden aan boord gedaan. Op veel schepen zijn namelijk niet alleen spreekkamers en slaapzalen, maar ook een IC-kamer, röntgenapparaten en een laboratorium!

De kosten voor medische noodhulp of huisartsenzorg tijdens een cruise met zich meebrengen, vallen meestal onder je reisverzekering. Voor andere vormen van zorg zul je de voorwaarden van je reisverzekering moeten raadplegen.

4. Vergoeding bij annulering

Je hoopt er natuurlijk geen gebruik van te hoeven maken, maar veel verzekeraars bieden ook een handige annuleringsverzekering aan. Deze biedt bijvoorbeeld een vergoeding als je vanwege ziekte niet meer op vakantie kunt gaan. Dit kan een fijne geruststelling zijn om achter de hand te houden.

Zorgeloos op cruisevakantie

Waar de reis over water ook naartoe gaat, met de juiste dekking in je reisverzekering kun je zorgeloos genieten van je cruise. Wat wordt jouw volgende bestemming over zee?

Yacht Life
  • Adobe Stock