Het laatste design is bekend: het Franse team presenteert AC75 voor de strijd om de Cup

Orient Express Racing Team, de Franse challenger in de America's Cup, presenteerde vandaag voor het eerst de AC75 waarmee zij de overwinning in wacht hopen te slepen. 

frans

In de afgelopen maanden werd steeds wat meer bekend over de verschillende teams die na de zomer mee zullen strijden om de felbegeerde America's Cup. Het begon met Taihoro van Emirates Team New Zealand en BoatOne van Alinghi Red Bull Racing. Al snel daarop volgden Luna Rossa van het Italiaanse team en Britannia van het Britse team INEOS Britannia. De meest recente onthulling kwam van het Amerikaanse team met de Patriot en het wachten was uiteindelijk op het Franse team Orient Express Racing Team. Maar ook zij hebben, na tot diep in de nacht gewerkt te hebben aan de laatste finishing touches, de officiële onthulling van hun vaartuig voor de zeilwedstrijd van het jaar gepland staan. En dat betekent dat de Franse AC75 vandaag voor het eerst haar shed verliet.

Flink wat werk

Hoewel de AC75's er op het eerste gezicht misschien niet heel gewikkeld uit zien, is het ontwerpen van een dergelijk 'racemonster' zeker niet te onderschatten. Ook in de bouw van deze AC75 zitten zo'n 46.000 werkuren. Deze AC75 heeft qua ontwerp veel weg van Taihoro van de defenders uit Nieuw-Zeeland, al is niet met duidelijkheid te zeggen of deze AC75 ook de lichte opstap kent waar het vaartuig van de Kiwi's wel over beschikt. Hoewel de details in de foto's niet heel duidelijk te zien zijn, zullen er vast en zeker ook technische verschillen zijn die beide vaartuigen van elkaar onderscheiden. Immers: de America's Cup wordt voornamelijk gewonnen door de deelnemer met het beste en snelste ontwerp.

Copyright: Alexander Champy-McLean

Koninklijk uiterlijk

Persoonlijk zijn wij bij de redactie fan van de uitstraling van deze AC75; chique met een mooie royal blue-kleur en een elegante gouden streep over de lengte van het vaartuig. De witte letters en foils staan mooi in contrast met de rest van het kleurpalet en het geheel doet vooral heel strak en, tja, royale aan. Maar goed: een mooi uiterlijk zegt niets over haar prestaties en we zijn dan ook heel benieuwd hoe deze AC75 het uiteindelijk op het water gaat doen. We hoeven gelukkig niet lang meer te wachten: over 87 dagen barst de strijd los en kunnen we zien hoe deze knappe staaltjes vakmanschap het er in de praktijk vanaf brengen.

Nieuws
  • America's Cup
  • Alexander Champy-McLean / America's Cup