Dit is de cup waar de vrouwen in september om zullen strijden tijdens de Puig Women's America's Cup

In september 2024 vind de eerste Women's America's Cup plaats en hoewel we allen bekend zijn met de Auld Mug, mogen we nu ook zien met welke cup de zeilsters naar huis gaan bij de winst. 

vrouwen

Gisterochtend vond een belangrijk moment plaats in de geschiedenis van de America's Cup. Hoewel er in de geschiedenis van de wedstrijd zeker vrouwen zijn geweest die meededen, is er binnen deze prestigieuze wedstrijd nog nooit een wedstrijd geweest alléén voor de vrouwen; een belangrijke mijlpaal die natuurlijk ook een passende trofee verdiend. En die werd op dinsdagochtend gepresenteerd aan het publiek: de allereerste Puig Women's America's Cup.

Bijzonder ontwerp

Het ontwerp van de traditionele Cup is duidelijk: de oorspronkelijke naam van deze trofee is de Auld Mug en dat is ook precies hoe hij eruitziet. Het is een trofee die in de jaren weinig veranderd is en een traditioneel en ouderwets uiterlijk heeft, passend bij de tijdsgeest van het ontstaan van de America's Cup. Maar deze nieuwe Women's America's Cup is ontworpen in de huidige tijdsgeest en heeft dus ook een iets abstracter uiterlijk. Het is een "simpel geometrisch figuur, een cilinder, met decoratieve elementen" – zo stelt het persbericht.

Details

Op een gegeven moment 'opent' de Cup zich, dit wordt door de Spaanse architect en ontwerper Patricia Urquiola, die deze Women's America's Cup ontwierp, uitgelegd als: "een zeil geraakt door de wind". De Cup is 58 cm hoog en weegt zo'n 5 kg. Aan de binnenkant heeft de Women's Cup een soort rozenrode kleur. Deze Cup heeft, in tegenstelling tot de Auld Mug, geen handvaten. Ook hier zit een gedachte achter: "het winnende team kan de Cup in zijn volledigheid omhelzen".

Deze cup zal tussen 5 en 13 oktober uitgereikt worden aan de winnaar van de Puig Women's America's Cup. Verschillende teams strijden voor deze beker, waaronder team DutchSail. Wie weet gaan de Nederlandse dames dit jaar met deze bijzondere prijs naar huis. De tijd zal het leren!

Nieuws
  • America's Cup
  • America's Cup / AC37 Event Limited