Taiwanese bootbouwer brengt twee nieuwe muisstille PowerCats op de markt

Een wereldprimeur tijdens de Palm Beach International Boat Show: Horizon Yachts presenteert de PC68 On-Deck Master configuratie én een gloednieuwe PC60

Powercat

De "Showcase of Silence"; dat is hoe Horizon Power Catamarans de presentatie van de twee nieuwe PowerCats noemt. De werf uit Taiwan brengt de gloednieuwe PC68 op de markt én een nieuw model van de bestaande PC60. Beide jachten zouden symbool staan van de toewijding van Horizon Yachts aan stil én generatorvrij varen en leven. Wij vinden vooral de nieuwe PC68 erg interessant: met een Open Salon- of een On-Deck Master-optie, een dinette op het voordek en zonnebedden op het achterdek en heeft deze 21 meter lange Cat genoeg ontspanningsmogelijkheden.

Voor het eerst

De oplettende lezer denkt nu vast: "Een wereldprimeur? Maar we hebben de PC68 toch al eens eerder gezien?" En dat klopt. Tijdens de Palm Beach Show in 2023 presenteerde Horizon Yachts de PC68 Open-Salon configuratie. Maar de On-Deck Master configuratie was nog niet eerder in het openbaar gepresenteerd en dat betekent een primeur tijdens deze bootshow in Florida. Hoewel wij stiekem een lichte voorkeur hebben voor de Open Salon configuratie, is de On-Deck Master ook zeker de moeite waard: een luxe mastersuite met geweldig panoramisch uitzicht op het water én een luxe badkamer. Wel levert u natuurlijk wat in: de salon is een stuk minder ruimtelijk en open bij deze versie van de PC68. De PC68 met On-Deck Master-optie bekijkt u in onderstaande video. En voor wie de Open Salon-optie gemist heeft, deze vindt u HIER.

Ontspanning

We benoemden het net al even kort, maar een bijzonder kenmerk van deze PC68 is toch wel het Portugese zitgedeelte op het bovendek te bereiken via een innovatief verhoogd luik voor het roer. Dit bovendek zou naar wens te veranderen zijn in een plek om te zonnen of te dineren. Maar daar houden de ontspanningsmogelijkheden niet op: de PC68 beschikt ook over een verlengde flybridge en op het dek is ook een toilet met douche te vinden, een BBQ, diepvries en een bar – perfect voor een feestje. Bij het ontwerp was vooral "easy access" van belang en dus beschikt het jacht over walkaround zijdekken die leiden naar de alfresco loungeruimte op het hoofddek.

Stilte

Met een presentatie genaamd "Showcase of Silence" moeten deze PowerCats wel fluisterstil zijn. En volgens Horizon zijn ze dat ook: de PC68 is uitgerust met twee MAN 850pk motoren voor een stille, stabiele cruise van 20 knopen. Meer stilte wordt bewerkstelligd met het Victron Lithium accupakket in combinatie met een Termodinamica variablespeed airconditioningsysteem. Hiermee garandeert Horizon "generatorloos comfort aan boord tot 30 uur voor anker". Richard Ford, oprichter en CEO van The Powercat Company, vertelt in een persstatement: "Dit lithiumfosfaat accupakket maakt het mogelijk om de hele boot, inclusief airconditioning, koeling en vriezers, bijna 20 uur op alleen de accu te laten werken. Dit, in combinatie met andere gebieden van energiebesparing, zoals koken op propaan, zonne-energiesystemen en grote dynamo's, gaat een lange weg in het verminderen van energieverbruik terwijl het zorgt voor een uiterst comfortabele en plezierige vaarervaring."

Motorjachten
  • Horizon Yachts
  • Horizon Yachts