Waarom smeren tijdens het varen echt belangrijk is

Een heerlijke dag op het water is pas echt compleet wanneer u zorgeloos kunt genieten van de zon.

smeren

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Als het zonnetje schijnt, wil je waarschijnlijk niets liever dan je dag op het water doorbrengen. Relaxen op de boot, lekker zwemmen en wat leuke baaitjes of meren verkennen: zomerser dan dat wordt het niet! Wel is het belangrijk om zo’n heerlijk dagje uit goed voor te bereiden. Ook nog in de maanden die voor ons liggen. Dit door bijvoorbeeld door je goed in te smeren met een hoge SPF. Waarom dit zo belangrijk is, lees je in dit artikel.

UV-stralen reflecteren op het water

Als je regelmatig in de middag op het water ligt, weet je waarschijnlijk wel dat het handig is om je in te smeren. Tussen 12:00 en 15:00 uur is de zon namelijk op z’n sterkst, waardoor je snellerverbrandt. Maar niet alleen door de zonkracht kan je snel verbranden. Water weerkaatst UV-stralen en versterkt deze zelfs met zo’n 10 tot 20 procent.

Het beste is dus om je goed te bedekken tijdens de middaguren. Wil je toch even een duik nemen? Smeer je dan in met een waterproof zonnebrand. Ook onder water bereiken de UV-stralen namelijk je huid. Tot een meter onder water krijg je nog steeds 75% van de normale straling mee.

Het voelt minder warm 

Als je een tijdje ligt te bakken in je achtertuin wordt het al snel erg warm. Maar als je in je eigen boot vaart of ergens bent gestopt om te zwemmen, voelt je omgeving een stuk koeler aan. Dit kan verraderlijk zijn, aangezien je je in een koele omgeving misschien minder snel insmeert. En dat terwijl de zonkracht net zo hoog is en je ook nog eens te maken hebt met de UV-stralen die weerkaatst worden.

Je smeert niet genoeg

Zelfs met een waterproof zonnebrand zal je moeten blijven smeren. Als je in het water springt, neemt de bescherming van de zonnebrand namelijk flink af. Maar ook als je het water niet of nauwelijks aanraakt, is het belangrijk om je elke 2 uur opnieuw in te smeren. Doe dit altijd met SPF 30 of hoger, zodat je zeker weet dat je goed beschermd bent.

Vergeet niet om ook gevoelige plekken zoals je oren, lippen en handen in te smeren. Een pet of hoed dragen wordt vaak aangeraden. Zeker een goed idee voor een dagje op de boot! Dit betekent echter niet dat je je niet meer hoeft in te smeren.

Een heerlijk dagje uit

Door je goed in te smeren kan je zorgeloos genieten van een dagje op het water met vrienden of familie. Zo heb je aan het einde van de dag geen last van geïrriteerde, verbrande huid en kan je de hele zomer lang op de boot doorbrengen!

Op het water
  • Madicine Media
  • Carolien van Oijen