Profiel: de Zeelander Z72 is de Nederlandse tender op superjachtniveau

Eerder schreven we over de relaunch van de Zeelander Z72. In Nautique 2 van 2019 mochten we dit opzichzelfstaand jacht uittesten op het water.

Zeelander

Met de relaunch van de Zeelander Z72 is het tijd om de Nederlandse werf én het vlaggenschip in het zonnetje te zetten. Zeelander bouwde met de Z44 en Z55 al op superjachtniveau, maar de nieuwe Z72 is weer een stap dichterbij. Waar de eerdere modellen nog als tender konden volstaan, is de Z72 een opzichzelfstaand jacht. Nautique stapt aan boord voor een uitvoerige test.

Modernisering

Opvallend zijn de hoge boeg en de grote ramen in de romp van het jacht. Marketingcoördinator Floris Koopmans licht toe: “De Z72 heeft in verhouding tot onze andere modellen een stuk grotere ramen, zowel boven als beneden. We proberen een beetje van het klassieke uiterlijk van de eerdere ontwerpen af te stappen, maar wel het Zeelander-uiterlijk te behouden. De raamstijltjes die de Z55 heeft zorgen voor een wat retro uiterlijk. De Z72 heeft die niet en dat zorgt voor een wat modernere look.” Doordat de ramen zo veel groter zijn schijnt er ook veel meer daglicht de boot in. Als je aan boord zit wil je natuurlijk naar buiten en naar de zee kijken, die mogelijkheid is er met de Z72 veel meer.

Ruimte en variatie

Het jacht heeft twee identieke gasten-hutten en een eigenaarshut. Elk van de drie hutten heeft een tweepersoonsbed en een eigen ruime natte cel. De wastafel is van glas, waardoor het nog ruimer oogt. Opvallend is dat er vrijwel overal met indirect licht is gewerkt. Het geeft comeen sfeervol effect door het hele jacht. De lampen kunnen individueel van kleur veranderen, een klein detail voor de liefhebber. De opbergruimten zijn netjes weggewerkt. Daarnaast heeft een aantal wanden rondingen, evenals de bedden en ramen. “De Zeelanders waren al semi-custom, maar met de Z72 hebben we de moge-lijkheid om nog meer variatie te bieden,” zegt Koopmans. “We hebben veel meer ruimte om andere lay-outs te faciliteren. Wat wij voor de Z55 hebben getekend is het optimale. Je kunt passen en meten wat je wil, maar hier hebben wij al eindeloos mee zitten puzzelen. Bij de Z72 kunnen we veel meer door het doorlopende dek. Het interieur kun je naar de wens van de eigenaar indelen.”

Aan dek

Motorjachten als de Z72 tonen zich het beste in een zonnige omgeving. Het dak boven de eettafel kan indien gewenst opengeschoven worden. Ook hier geldt dat er veel natuurlijk licht door de grote ramen binnenvalt. De grote glazen deur naar het gelijkvloerse achterdek zorgt voor een ruim gevoel. De keuken is minimaal, maar alles wat je nodig hebt is aanwezig en netjes weggewerkt. Een ruime bar met vier stijlvolle barkrukken aan de kant van het achterdek verbindt buiten en binnen met elkaar. Het neemt het verschil tussen binnen en buiten weg. De zithoek op het achterdek is ruim en kan tot zonnelounge omgebouwd worden. Het uitklapbare zwemplatform zorgt nog eens voor 12 m2 extra zonnedek, met optioneel zonnebed. Voldoende ruimte voor een feestje onder de zon.

Erkenning

Zeelander kunnen we inmiddels de Rolls Royce onder de jachten noemen. Ze zijn fijn afgewerkt en doen niet veel onder voor enkele superjachten, al is het op kleinere schaal. “Mensen erkennen Zeelander eindelijk voor wat we zijn,” zegt Koopmans trots. “We deden een jaar geleden nog niet veel aan marketing en merkopbouw. Men vond het wel een mooie boot, maar het merk kwam nog niet heel erg tot zijn recht. Ik ben blij dat mensen zich beginnen te realiseren en erkennen wat voor een kwaliteit we leveren. Mijn baan is wat dat betreft best simpel, ik hoef alleen maar te laten zien hoe goed het product is. Daar hoef ik geen dingen bij te verzinnen,” lacht Koopmans tevreden.

Motorjachten
  • Stijn Tettero
  • Zeelander / Guillaume Plisson