Marit Bouwmeester wil een eigen zeilacademie beginnen: 'Iedereen moet kunnen zeilen'

'Zeilen wordt steeds meer een elitesport. Er moet een tegenbeweging komen.'

Bouwmeester

Op dit moment is zeilster Marit Bouwmeester hard aan het strijden voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen in 2024, maar ondertussen heeft de Friezin meer ambities. De grote droom van Bouwmeester is namelijk om te zorgen dat de sport van het zeilen toegankelijk is voor iedereen. En niet alleen voor een elitegroep.

Toegankelijkheid

De manier waarop ze dat wil doen? Met een eigen zeilacademie. De olympisch kampioene wil een echte Marit Bouwmeester-zeilacademie oprichten waar alle kinderen mee kunnen doen aan de sport. Ze vertelt NU.nl: "Ik vind dat een topsporter zijn sport beter moet achterlaten dan hoe die hem gekregen heeft. Ik ben opgevoed met dat je mensen moet helpen die het minder hebben." En aangezien het zeilen alleen maar duurder wordt valt het met die toegankelijkheid op dit moment helaas tegen. Bouwmeester legt uit: "Zeilen wordt steeds meer een elitesport. Er moet een tegenbeweging komen."

Inspiratie

De inspiratie voor de Marit Bouwmeester-academie komt van de bekende Cruyff Courts, de openbare voetbalveldjes waar kinderen aan allerlei sporten kunnen doen. Ze vertelt NU.nl: "We zijn een waterland, dus ik wil eigenlijk dat de kids op de fiets naar een plas water kunnen waar ze kunnen zeilen. Iedereen moet kunnen zwemmen, schaatsen en ook zeilen. Ik zou ook voor schoolzeilen pleiten, om maar een voorbeeld te noemen."

Op dit moment staan de plannen alleen nog maar op papier maar uiteindelijk is het de bedoeling dat de zeilster in samenwerking met het Watersportverbond en de gemeente Den Haag aan de slag gaat om de zeilacademie werkelijkheid te maken.

Nieuws
  • NU.nl
  • NL Beeld / Proshots