Lekker eropuit: de Friese Meren zijn ideaal voor een dagje op het water

Trek dit weekend eropuit voor wat typisch Friese 'wetterwille', of waterpret, op een van de Friese Meren in de provincie.

Friese Meren

Nog op zoek naar een leuke vaarbestemming voor een warme zomerdag? Bij Nautique lichten we graag Nederlandse vaarbestemmingen uit die garant staan voor een fijne dag op het water. Deze keer trekken we naar Friesland of - om precies te zijn - Zuidwest Friesland. Hier vinden we het 'Waterland van Friesland' met de verschillende Friese Meren zoals het Sneekermeer, de Fluessen, het Tjeukemeer en vele andere mooie bestemmingen voor het perfecte weekend (of doordeweekse) getaway.

Watersportparadijs

Friesland heeft bijna meer water dan land en dat betekent dat de provincie veel mogelijkheden biedt voor watersportliefhebbers. De noordelijke provincie beschikt over 35 meren en het overgrote deel van deze meren zijn te vinden in Zuidwest Friesland. Alle meren zijn met elkaar verbonden door middel van kanalen en rivieren, en dat betekent dat een dag op het ene meer altijd gevolgd kan worden door een dag op het andere. Volgens Waterland van Friesland gaat het om "prachtige waterlandschappen en eindeloos veel mogelijkheden voor waterpret".

De meren

We noemden er eerder al een paar maar in totaal zijn er maar liefst 24 meren in Friesland te vinden. Het Tjeukemeer, Sneekermeer, Heegermeer, Nannewiid en de Fluessen zijn voornamelijk bekend van de vele watersportmogelijkheden. Zo is het Sneekermeer voornamelijk beroemd vanwege het jaarlijkse evenement 'Sneekweek' en is dan ook de perfecte plek om te zeilen of te varen. Het Heegermeer is een aanrader voor strandliefhebbers en het Tjeukemeer is het grootste meer van Friesland.

Vakantievermaak

Rond de verschillende meren zijn mooie watersportplaatsen te vinden zoals Heeg, Sneek, Langweer, Makkum en Lemmer. Kitesurfen, windsurfen, foilen, suppen en zeilen zijn allemaal mogelijk in het watersportparadijs van Friesland. Daarnaast zijn er verschillende jachthavens te vinden, bestaan er handige vaarroutes en worden er rondvaarten georganiseerd. Zo kunt u bijvoorbeeld aan boord treden van een palingaak om zo het water rond Heeg verkennen.

Kortom, volop vermaak in Friesland en reden genoeg om deze provincie toch eens te bezoeken. Voor een weekend weg, een dagje uit of een lekker uitgebreide vakantie.

Op het water
  • Waterland van Friesland
  • Adobe Stock